Ugrás a tartalomra

Folytatják az építkezést

A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium félig kész épületét befejezik a nyáron
Folytatják az építkezést

Tizenöt évvel ezelőtt telekvita miatt állt le a zentai új épületszárnyának építése. A félkész épület azóta üresen áll az udvarban, sorsára várva. Hosszú idő után az illetékeseknek sikerült elrendezniük a szükséges dokumentációt, valamint megvásárolták az épület mögötti földterületet, így hamarosan folyatódik az építkezés. Csütörtökön délelőtt szerződést is kötöttek a kivitelezővel, a szabadkai Javornikkal. Az iskolában lebonyolított szerződéskötésen jelen volt Szakállas Zsolt, a Tartományi Kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi-nemzeti közösségi titkár, Juhász Bálint tartományi képviselő, a VMSZ Intéző Bizottságának elnöke, Burány Hajnalka tartományi képviselő, a VMSZ Zenta községi szervezetének elnöke, Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, Csikós Pajor Gizella, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium igazgatója, valamint a kivitelező képviselői.
 

Csikós Pajor Gizella elmondta, hogy egy hosszú harc végére értek, hiszen a 15 évvel ezelőtt leállított építkezés miatt az iskola fontos épületszárnya nem tudott elkészülni.
– Új engedélyeztetésre és rengeteg kísérő feladatra volt szükség ahhoz, hogy az új építkezési engedélyt megkapjuk. Végül erre tavaly novemberben sor került és a tartományi oktatási titkárság a 2024-es pénzügyi tervében előirányozott 85 millió dinárt az épület befejezésére. Az összegről január 18-án írtunk alá szerződést Szakállas Zsolttal és ez után írtuk ki a közbeszerzési eljérést. Ez egy 30 napos kiírás volt és a fellebbezési határidőt is tiszteletben kellett tartani. Hétfőn éjfélkor járt le a határidő és kedden derült ki, hogy a szabadkai Javornik cégé a lehetőség, hogy az épületet befejezze. Legkésőbb három héten belül elkezdődnek a munkálatok és nagyjából bő három hónap alatt be is fejezik. Nagyon remélem, hogy a tanév vége felé kész lesz az épület és akkor a munkatársak felszerelhetik az új informatikai kabineteket és a következő tanévet már az új épületszárnyban kezdhetjük – mondta Csikós Pajor Gizella.
Az igazgatónő kiemelte, hogy az új épület egyemeletes és az emeleten négy számítástechnikai laboratórium kap helyet, amelyek tanteremként is funkcionálnak majd.
– A földszinten tornateremet-edzőtermet alakítanak ki tusolókkal és öltözőkkel, valamint mosókonyhát és egy archív helyiséget is. Az épület alatt pince húzódik, ahol raktárak, illetve a gondnokoknak műhely kap helyet. Minden téren nagy segítségünkre lesz az új épület és ezáltal biztosítani tudjuk a modern oktatás lehetőségeit – fogalmazott az igazgató.
Juhász Bálint elmondta, hogy a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium az elmúlt 20 év alatt kinőtte az épületét és még több helyre van szüksége.
– Sajnos a telekgondok miatt az építkezés nem fejeződött be és két évvel ezelőtt olyan mondatok hangzottak el, hogy talán soha nem is kerül rá sor. Pásztor István néhai elnök viszont felkarolta a projektet és a tartományi és önkormányzati szerepvállalásunknak köszönhetően a jogi gondokat is sikerült megoldani és megvásárolták a telket, valamint az építési engedély is elkészült. Az elkezdett épület befejezésére előteremtettük a pénzt a tartományi költségvetésből és néhány héten belül elkezdődhet a beruházás. Új helyszíneket kaphat az oktatás, illetve a diákotthont és az iskolát kiszolgáló helyiségek is elkészülnek. A gimnáziumnak további épületekre van szüksége, hiszen a diákok lakhatását még meg kell oldani. Folyatni fogjuk a munkát, hiszen a zentai Bolyainak nagyon fontos szerepe van az értelmiség képzésében. A tartományi költségvetésben 85 millió dinárt biztosítottunk a beruházás elvégzésére, a szerződés szerinti érték a közbeszerzésnek köszönhetően 75 millió dinárt megközelítő érték. Ebből kell gazdálkodni, hogy lezárjuk a beruházást. Folyatni fogjuk a munkát, hiszen ha van magyar érdekképviselet, akkor annak eredménye is van – fogalmazott Juhász Bálint.
 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, hat
Többi hír
Együttműködő nemzet – A határon túli magyarság helyzete és jövője címmel tartottak Szabadkán, a Városháza dísztermébe
Közép–Európában egyedülálló a magyar nemzetpolitika