Ugrás a tartalomra

Fico átadta Dačićnak az EU kapujának kulcsát

Hivatalos szerbiai látogatása során Robert Fico szlovák kormányfő pénteken Belgrádban szimbolikusan átadta Ivica Dačić szerb miniszterelnöknek az Európai Unió kapujának kulcsát, és arról biztosította, hogy Szlovákia támogatására mindvégig számíthat Szerbia.

A két kormányfő tárgyalását követően megtartott sajtótájékoztatón Dačić kifejtette: ha mérlegre teszik az uniós csatlakozás mellett és ellen szóló érveket, akkor csakis a rosszakaratú emberek állíthatják azt, hogy semmiféle érdek nem fűződik a csatlakozáshoz.

Mivel a szerb kormány jót akar a polgároknak, ezért az a célja, hogy Szerbia az unió teljes jogú tagjává váljon, hangsúlyozta Dačić, majd háláját fejezte ki, amiért Szlovákia kitart Koszovóval kapcsolatos elvei mellett.

Ebből is látszik, hogy milyen nagy a szerb és a szlovák nemzet közötti barátság, jegyezte meg a szerb miniszterelnök, majd arról nyilatkozott, hogy Szerbia nyitott minden szlovák beruházó és vállalat előtt. A szerbiai szlovák nemzeti kisebbség helyzete is biztosítja a két ország közötti jó kapcsolatokat, fejtette ki Dačić.

Fico gratulált Szerbiának a történelmi sikerhez, hogy ezen a héten megkezdhette a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val. Az utóbbi időszakban a szerb kormány mérföldes lépésekkel haladt előre, emelte ki Fico.

– 2004-es csatlakozása óta Szlovákia egy folyamatos sikertörténet. Ezt az is alátámasztja, hogy Szlovákia az EU aktuális költségvetéséből a következő években több mint 20 milliárd eurót fog kapni, viszont csak 6,5 milliárd eurót kell befizetnie a költségvetésbe.

Ez azt jelenti, hogy nagyjából 14 milliárd eurót fordíthatunk az ország modernizálására. Szlovákia profitál az uniós tagságból. Remélem, hogy Szerbia uniós tagságát az ország polgárai is sikertörténetként élik majd meg. Ami a csatlakozási tárgyalásokat illeti, azok biztosan nem lesznek egyszerűek, Szlovákia segítségére, tapasztalataink megosztására azonban bármikor számíthatnak.

Ezzel mondjuk, elkerülhetik a Szlovákia által elkövetett hibákat. A két ország közötti bilaterális kapcsolatok kiválóak. Az energetika területén látjuk a legnagyobb lehetőségeket az együttműködés elmélyítésére – fogalmazott Fico, majd köszönetet mondott Dačićnak Szerbia viszonyulásáért a szlovák nemzeti kisebbséghez. – Hiszem, hogy a szerbiai szlovákok büszkén és lelkesen éneklik Szerbia himnuszát, de közben nem feledkeznek meg gyökereikről – fejtette ki Szlovákia miniszterelnöke.

Ficót Aleksandar Vučić kormányfőhelyettes is fogadta. Vučić megköszönte Szlovákia folyamatos támogatását az európai úton és a koszovói kérdés megoldásának tekintetében nyújtott segítségét. A szerb kormány számára a nehéz gazdasági helyzet megoldása, valamint a jobb üzleti légkör megteremtése élvez prioritást, biztosította Vučić Ficót.

Ficót ezután Tomislav Nikolić szerb köztársasági elnök és Nebojša Stefanović, a Szerbiai Képviselőház elnöke is fogadták. A szlovák küldöttségnek Miroslav Lajčák külügyminiszter is tagja volt.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, (B92)
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm