Ugrás a tartalomra

Felsőoktatási tájékoztató körúton az MNT és a VaMaDiSz

Szerbiában is vannak jó továbbtanulási lehetőségek, csak a magyar érettségizők ezekről keveset tudnak – ezért indította el az idén is a felsőoktatási tájékoztató körútját a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Diákszövetság Vajdaságban.

Kétezer tájékoztató füzet készült el, ezeket minden végzős magyar középiskolás megkapja. Ma a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumba látogattak el az MNT és a VaMaDiSz képviselői.

A szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumba járó harmadikos és negyedikes diákok többsége már tudja, hol szeretne továbbtanulni, bár érdeklik őket a további lehetőségek is.
Német Tamara tanuló: „Eldöntöttem már, hogy Magyarországra szeretnék menni, viszont lehet, hogy tudnak olyat mondani, ami majd ide csábít, hogy itthon maradjak.”
Budai Árpád tanuló: „Elsődleges cél Magyarország, ha nem sikerül véletlenül, akkor maradnék itt, Szerbiában.”

A magyar diákok 70-80 százalékának nehézséget jelent a továbbtanulás szerb nyelven, pedig ezt versenyelőnnyé is fordíthatják a diploma megszerzése után. A Magyar Nemzeti Tanács ebben is segíthet a szerb nyelvi felkészítő programja által – hangsúlyozta Korhecz Tamás, az MNT elnöke.

„Azzal, hogy valahol rákényszerülünk arra az egyetemi tanulmányaink során, hogy magas szinten elsajátítsuk a szerb nyelvet, azzal két vagy három nyelvűekké válunk – mert most már azért sokan beszélik magas szinten az angolt is, és nagyon gyakran ez a karrierépítésünknek a döntő pontjává válik.”

A kétezer példányban kinyomtatott felsőoktatási tájékoztató füzetben a szerbiai egyetemekről, az ösztöndíj- és kollégiumi lehetőségekről találhatnak hasznos információkat a tanulók – meséli Ágó Krisztina, a VaMaDiSz programkoordinátora.

„Az idei program már 150 oldalas, és mondhatjuk azt, hogy minden információ, tehát kivétel nélkül minden információ, amire szüksége van az elinduláshoz a középiskolásnak az egyetemi pályán az első évben és még a továbbiakban, minden benne van ebben a füzetben.”

A szerbiai egyetemek is legalább olyan jók, mint a régió országaiban – hangsúlyozta a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Az MNT komplex felsőoktatási támogatási rendszere pedig megkönnyíti a magyar diákoknak a pályaválasztást, a továbbtanulást és a karrierépítést a szülőföldön.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Valamivel hét óra után a magyarkanizsai városházán, ahol az azt megelőző órákban igencsak nagy volt a forgalom, a Vaj
Magyarkanizsán átadták az aláírásokat
A temerini önkormányzat az idén 2 millió 480 ezer dinárral járult hozzá a civil szervezetek rendezvényeinek szervezés
Megnövelte a civil szervezetek támogatását a temerini önkormányzat – Az idén érvényesült a magyar szervezetek részarányos támogatása