Ugrás a tartalomra

Falunapot ünnepeltek Piroson

A Fehér Ferenc MME szervezésében szombaton este a pirosiak alkalmi műsorral emlékeztek meg a falu újratelepítésének 227. évfordulójáról, ugyanis 1786. június 20-án 63 nagykunsági család érkezett a gróf Hadik András futaki birodalmához tartozó Pirosra. Ekkor itt már mintegy 50 szerb család élt.

Hosszú évek kemény munkájába telt, amíg búzaföldekké alakították az elhanyagolt legelőket – emlékeztetett Bácsi Etelka, a művelődési egyesület Anyanyelvápoló Csoportjának vezetője, hangsúlyozva, hogy a betelepülők a későbbiekben is mindig nagy gondot fordítottak arra, hogy megőrizzék anyanyelvüket és hagyományaikat.

Az egyesület nevében Gyülvészi Géza elnök köszöntötte az egybegyűlteket. Kátyról, Mitrovicáról és Újvidékről is érkeztek vendégek. Az ünnepi műsorban felléptek a pirosi óvodások, Fain Brigitta és Rebacsek Ilonka óvónők vezetésével, és a helyi Szent Száva Általános Iskola alsós tanulói, őket Vukovity Mónika tanítónő készítette fel.

Az óvodások tarka műsorral kedveskedtek, a kisiskolások pedig magyar népmesét adtak elő. Az est folyamán fellépett az egyesület vegyes kórusa és az anyanyelvápoló csoport is. A megjelenteket a késő esti órákig a helybeli Classic Band szórakoztatta.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, tbe
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP