Ugrás a tartalomra

Falu-, tanya- és peremkerületi gondnoki szolgálat felállítását tervezik

A tanyasi és a települések peremén élő idős emberek Bácskában és Bánátban is egyre nehezebb időket élnek. A 800 királyhalmi külterületi lakos közül mintegy 200-an vannak hasonló helyzetben. A faluban az idősek számára idén falu-, tanya- és peremkerületi gondnoki szolgálat felállítását tervezik.

Burány Ilona egyedül él férjével Királyhalom peremén. Gyerekük, unokáik ritkán látogatják őket, leginkább telefonon beszélnek. Férjét visszafogja betegsége. Szomszédjuk már nemigen akad. „Semerre, sehol nincs senki a környékünkön, pedig nagyon sokan voltunk erre régebben” – mondja Burány Vince. 

A falu másik, a határátkelőhöz közeli részén Pósa Rozáliát gyermekei, unkái és dédunokái havonta látogatják. Özvegy. Még akad a faluban barátnője, akivel összejár. „Mindenütt jó, szeretem a családomat. De még tartom magamat, a legjobb itthon, itt, az én hajlékomban.”

A szomszédban lakik Mosó Mária, akit Belgrádban élő lánya havonta kétszer vagy többször is meglátogat. Hat éve özvegy. „Az, amikor az ember egyedül van, az nagyon rossz. Erre nem is tudok mit mondani, az nagyon rossz. Mikor senkihez nem tud szólni.”

A VMSZ tagjai ezeket a jóval 70 fölött járó idős embereket látogatták meg Királyhalmon. A tervek szerint rövidesen falu-, tanya- és peremkerületi gondnoki szolgálatot hoznak létre a településen. Bevásárlás, lelki segítségnyújtás – a gondnokok többek között ezekben segítenének az időseknek.

„Ez a mai körút azt erősítette meg bennem, hogy maximálisan szükség van arra a falu-, tanya- és peremkerületi gondnoki hálózatra, amit a VMSZ létre kíván hozni” – mondta Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője.

A királyhalmi kultúrotthonban délután előadásokat és kerekasztal-beszélgetést tartottak a kérdésben. Jelen voltak a VMSZ helyi és vezető politikusai, a helyi szervezetek képviselői és a királyhalmi lakosok. „Én azt gondolom, hogy még ebben az évben hozzá tudunk fogni a rendszer felállításához.

Azt gondolom, hogy az első tapasztalatokat ebben a kérdésben meg tudjuk szerezni” – nyilatkozta Pásztor István, a VMSZ elnöke.

Vajdaságban Magyarkanizsa Községben van már egy jól működő gondnoki szolgálat. Ehhez hasonlót hoznának létre Királyhalmon is.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP