Ugrás a tartalomra

Előrehozott választások október 27-én?

Ha a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) és a Szerbiai Egyesült Régiók (URS) nem váltják le rosszul teljesítő minisztereiket, illetve nem segédkeznek a kormányátalakításban, előrehozott választásokra kerül sor, méghozzá valószínűleg október 27-én – írja a Kurir, a kormánykoalíció vezetőihez közeli forrásaira hivatkozva.

„Egyrészt Ivica Dačić (kormányfő és az SPS elnöke) egyik miniszterét sem akarja leváltani, még ha azt állítja is, hogy igen. Nem adná fel Milutin Mrkonjićot, mert az SPS kemény magját képezi, és Žarko Obradovićot sem váltaná le, mert személyével párton belüli ellenzék képződne, Slavica Đukić-Dejanović pedig nem helyettesíthető.

Hasonló gondokkal küzd Mlađan Dinkić (gazdasági miniszter és az URS vezetője), aki nem hajlandó lemondani a gazdasági tárcáról” – magyarázta a lap forrása.

„A dolgok jelenlegi állása szerint Aleksandar Vučić (első kormányfő-helyettes és a Szerb Haladó Párt elnöke) nem enged, a jelek pedig arra utalnak, hogy a pártok nem elleneznék a választások kiírását. Ez ugyanis nem veszélyeztetné a brüsszeli megállapodás végrehajtását, sem az európai uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését, hiszen az egész választási és kormányalakítási folyamat egy hónap alatt befejeződne” – fejti ki a forrás, aki elmondta, a választások új leosztást eredményeznének a politikai színtéren.

A Szerb Haladó Párt (SNS) jóval erősebb, mint az előző választásokkor volt, s könnyen alakíthatna kormányt egyedül is. Akkor nem lenne szüksége az eddigi koalíciós partnereire, így elkerülné azok zsarolásait is.

Hogy zsákutcába jutott a kormányátalakítási folyamat, az kitűnik Aleksandar Vučić első miniszterelnök-helyettes tegnapi nyilatkozatából is. Kijelentette, „vagy alapos kormányátalakítás lesz, vagy pedig nem kíván részt venni benne” – írja a Kurir.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Többi hír