Ugrás a tartalomra

Eljött a számlatörlesztés ideje

Szerbia súlyosabb gazdasági helyzetben van, mint gondolnánk, mondta el Aleksandar Vučić

Szerbia sokkal súlyosabb helyzetben van, mint gondolnánk, „mert eljött az idő, hogy törlesszük az elmúlt évtizedek számláit” – mondta el Aleksandar Vučić első kormányalelnök. A B92 Kažiprst című műsorában vendégeskedve ismét azt mondta, hogy a válságkezelő intézkedésekről szóló tárgyalásokat rémálomként éli meg.

„Szerbiában olyan a helyzet, hogy minden, amit az ellenzék annak súlyosságáról állít, az pontos, sőt, még attól is súlyosabb” – tette hozzá.

„Harcolnunk kell a helyzet javításáért. Ez a helyzet mindannak a terméke, amit az elmúlt időszakban magunk kreáltunk, most kell mindezért fizetnünk. Megjött a számla mindenért, ami Koszovó körül történt, a korrupció, az eladósodás miatt, mert túl sokáig uralkodott az elképzelés, miszerint lehet könnyelműen élni és költekezni, termelés nélkül” – magyarázta.

A megjegyzésre, miszerint Szerbia ma is eladósodik, azt mondta, ez igaz, de azért történik, hogy a korábbi adósságokat törlesszük.

Mint hozzátette, a 400 állami vállalatból három olyan van, amelyik nincs eladósodva, ugyanakkor a költségvetést mindössze nyolc vállalat tölti. Túlméretezett adminisztrációval rendelkezünk, amely a fő munkaadóvá vált, miközben a gazdasággal senki se foglalkozott.

A kérdésre, hogy született-e megállapodás a bérek és nyugdíjak befagyasztásáról, Vučić azt mondta, ilyen megegyezés még nincs, mert számos javaslat is az asztalra került.

A kormány most szakértőkkel akar konzultálni a megfelelő intézkedések meghozatala érdekében. Szerinte fontosabb megfelelő intézkedéseket hozni, még ha ez hosszabb időt is vesz igénybe. Ahogy fogalmazott „ezen intézkedések meghozatalához már 2006-ban is késő lett volna”.

„Őszintén kiállunk az emberek elé és elmondjuk, szerintünk mi lenne a legjobb. A helyzet túlságosan is komoly ahhoz, hogy metaforákkal éljünk. A mi dolgunk, harcolni és a jövőről gondoskodni, azok részére, akiket szeretnénk, ha itt maradnának és itt dolgoznának ebben az országban. Ezért is fogunk létrehozni egy jobb beruházási alapot” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy a Szerb Haladó Párt milyen megszorítások mellett száll síkra, elmondta, hogy a rosszul működő vállalatok átalakítását követelik illetve a közigazgatás reformját, ami igen nehéz elsz.

„Emellett az SZHP követeli a költségvetési kiadások fokozottabb ellenőrzését is. Ez azt jelenti, hogy mindannyiunknak kevesebbet kell költeni. Én például feltettem a kérdést, tényleg ennyi embernek kell utazgatnia? Rendben van, ha utazik a kormányfő meg a miniszterek, de nem reális, hogy a hivatalnokok is utazgassanak” – magyarázta.

Miroslav Miškovićtyal kapcsolatban, aki a vádemelésről szóló döntésre vár, miközben előzetes letartóztatását folyamatosan meghosszabbítják, Vučić elmondta, nem tart kizártnak semmilyen forgatókönyvet, azt sem, hogy esetleg szabadlábra helyezik.

„Ez az ügyészség dolga, én nem kívánok beleavatkozni. Ha kiengedik, annak semmi köze az eljáráshoz. Ha a folyamatot nem viszik végig, az minden értelemben az állam veresége lesz.

Választások vagy kormányátalakítás? Erre a dilemmára a kormányalelnök a következőt válaszolta: Szerbiának nincs ideje, így sem győzi elvégezni mindazt, ami előtte áll.

„Sok energiát öltünk abba, hogy közelebb kerüljünk a dátumhoz. Mindenki, akivel beszéltünk, Miroslav Lajčak és több német barátunk is azt mondta, ez a kormány 10 hónap alatt jóval többet tett, mint elődei. Ennek alapján jó lenne, ha megkapnánk a dátumot, az ellenkezőjét nem tudom hogy fogják nekünk megmagyarázni”.

Mint hozzátette, a polgárok nem választásokat és választási számításokat, hanem gazdasági megoldásokat várnak.

„Nem garantálhatom, hogy nem lesznek választások, de mi nem akarunk választásokat, csak azért, mert a népszerűségünk magas” – tette hozzá.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó online
Többi hír
Műhelymunkát tartott a hétvégén a Nefelejcs kézimunkacsoport, amelyen mintegy kilencvenen vettek részt.
A topolyai Nefelejcs kézimunkacsoport tevékenységéről