Ugrás a tartalomra

Elhunyt Kalmár Ferenc szobrászművész

Elment a legendás 28-as nemzedék utolsó tagja is. Nyolcvanöt éves korában elhunyt Kalmár Ferenc szobrászművész.

A Forum Könyvkiadó és a Vajdasági Művelődési Intézet közös kiadványa, A 28-as nemzedék amellett, hogy a generáció tagjai – Kopeczky László, Kalapis Zoltán, Vinkler Imre, Fehér Ferenc, Ács Károly, Sáfrány Imre, Dévavári Zoltán és Vukovics Géza – előtt tiszteleg, Kalmár Ferencnek szánt születésnapi ajándékként is készült.

Alig pár napja, a topolyai Népkönyvtárban, a kötet bemutatóján pontosan ez hangzott el, Ferke – mert barátai így hívták – a 28-asok utolsó élő tagja. Ma kiegészült a 28-asok égi köre. Ahogyan Faragó Kornélia, a kötet szerkesztője Topolyán elmondta, ők kilencen folyamatosan, évtizedeken keresztül, a legnehezebb időkben, akkor is, amikor ez nem volt veszélytelen, figyeltek egymásra.

“Szabadkán született és itt érzi jól magát. Ám egy amerikai utazás katartikus élménye után, az indián fafaragványok látványának hatására alakította ki markánsan saját világát, noha a kísérletezés, a kutatás korábban sem volt tőle idegen.

Hirtelenjében nem tudok még egy kortárs művészt e vidéken, aki ennyi mindennel próbálkozott volna, legyen szó anyagról vagy formáról. Agyaggal, fémmel, kővel, papírral, üveggel és mindezek kombinálásával próbálgatta vizuális szótárát, miközben mindig átmentette a korábbi kísérletek tanulságait, megőrizve így az életmű folytonosságát és hitelét. Aztán a fára próbálta rá jellegzetes motívumvilágát és ezzel hazatalált.

“Nagyon sok anyagkombinációt alkalmaztam. Ez rendkívül izgalmas kísérletezés volt. Igen fontos az anyag lehetőségének, egyéniségének tiszteletben tartása és más anyagokkal való egyensúlyba hozása. Sok esetben az anyag eredeti formája inspirálólag hat és a kidolgozás során fel lehet használni, így nem teszek erőszakot az anyagon és finom formaárnyalatokat hozhatok ki.

Minden anyag problémájának leküzdése érdekel. Még követ is faragtam, műkövet öntöttem, de ez nem a bácskai ember anyaga, nem érzem teljesen, valahogy hideg a kezem alatt, nem tudom nemesíteni, csak tisztelni.

A fa számomra az élet szimbóluma a maga melegségével és égbe nyúló ág-karjainak az ölelésével, a magtól egészen az elkorhadásáig”, fogalmazta meg Beszélgetés önmagammal a művészetemről című írásában.

Nélküle a vajdasági szobrászat története megírhatatlan. Csakhát manapság minden olyan különös megvilágításba kerül.” – írta A 28-as nemzedék Kalmár Ferencnek szentelt fejezetében Náray Éva.

Kalmár Ferenc temetése kedden 16 órakor lesz Szabadkán.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP
A Vajdasági Magyar Szövetség Ada községi szervezete hétfő este adta át a községi választási bizottságnak a valamivel
A VMSZ teljes, 29 fős listával indul a választáson Adán