Ugrás a tartalomra

Egyelőre nem téma a koalíciós szerződés módosítása

Aleksandar Vučić: A kormány a leválthatóság és a felelősség elvét kívánja népszerűsíteni

Aleksandar Vučić kormányfőhelyettes, a Szerb Haladó Párt elnöke arra számít, hogy pártja elnökségének szombati ülése, ahol a köztársasági kormány átalakítását vitatják majd meg, kimerítő lesz. Nehéz olyan minisztert találni, aki elismeri, hogy rosszul dolgozott, ezért objektív kritériumrendszert szükséges felállítani az értékelés céljából – mondta Vučić, majd hozzátette, hogy a nem megfelelően teljesítő tisztségviselők feltehetőleg még így is elégedetlenek lesznek majd, és azt fogják állítani, hogy rossz a kritériumrendszer.

– Mutasson nekem valaki legalább egy olyan minisztert, államtitkárt, vagy akár újságírót, aki önként elismeri, hogy nem jól dolgozott. Ha mutatnak nekem egy ilyen személyt, akkor nem marad más hátra, mint hogy gratuláljak. Ha az emberek tisztában vannak vele, hogy egy meghatározott idő eltelte után munkájukat felülvizsgálják és senki sem lehet védett, akkor energiájuk, valamint munkájuk hatékonysága biztosan megnövekszik. Ha ez mégsem így van, akkor egy olyan zsákutcába kerülünk, ahonnan nincsen kiút, és egy ilyen helyzetben már teljesen mindegy, hogy ki miniszter, vagy ki államtitkár. Nem bűnözők azok a tisztségviselők, akik nem felelnek majd meg a kritériumoknak, csupán nem eléggé sikeresek. A kormány átalakítását nem azért vettük napirendre, mert erre valaki kényszeríti a kormánykoalíciót, hanem azért, mert felelősséget érzünk. A kormánynak bizonyítania kell, hogy jobban és többet is képes dolgozni, valamint hajlandó lecserélni azokat a tisztségviselőket, akik nem teljesítettek az elvárásokkal összhangban – magyarázta Vučić.

A kormányfőhelyettes leszögezte: a kormány a leválthatóság és a felelősség elvét kívánja népszerűsíteni. Ez a két elv rendkívül fontos Szerbia fejlődésének és a demokrácia erősítésének szempontjából, nyomatékosította Vučić, aki átfogó, alapos és felelősségteljes változásokat remél a kormány átalakításától.

A folytatásban a kormányfőhelyettes azt nehezményezte, hogy bár a kormány átalakítása komoly és felelősségteljes munka, bizonyos pártok képviselőinek, a média, valamint az elemzők megkérdőjelezhető nyilatkozatai miatt a polgárok egyelőre valószínűleg azt a következtetést vonják le, hogy itt valamiféle ködösítésről van szó.

Az SZHP alelnöke, Zorana Mihajlović energetikai miniszter a téma kapcsán arról nyilatkozott, hogy a koalíciós szerződés módosítása egyelőre nem volt téma tárgya, ugyanakkor a következő két hétben csakis fokozódni fognak a kormány átalakításáról folytatott egyeztetések.

Milan Bačević bányászati miniszter minél hamarább hajtaná végre a kormány átalakítását, hogy minél előbb jobb eredményeket jegyezhessenek. A várható személycserékről egyelőre Bačević sem kívánt nyilatkozni.

– A kormány átalakításának minőségi változásokat kell eredményeznie. Az a jó, hogy a tervek szerint mélyreható lesz a folyamat, hiszen lehet egy miniszter akár zseniális is, ha az alatta állók, a döntésvégrehajtók nem azok. Bizonyos minisztériumok más módon történő megszervezése talán jobb eredményeket vonna maga után, ehhez azonban módosítani kellene a minisztériumokról szóló törvényt és a koalíciós szerződést. Ez már nehezebb lenne, ezért ez a forgatókönyv kevésbé valószínű – részletezte Bačević.

Velimir Ilić, a hatalmi Új Szerbia elnöke szintén nem idegenkedik a kormány átalakításától, és arról biztosította a közvéleményt, hogy az egész állami adminisztrációt átrázzák. A cél a végrehajtó hatalom hatékonyságának fokozása, emelte ki Ilić, majd a folytatásban arról beszélt, hogy a kormányon belül nagyon jó a kommunikáció és az együttműködés. Saját elmondása szerint Ilić egyetlen rosszul teljesítő tárcavezetőt sem tudna megnevezni.

Arról is sokat cikkezett már a belgrádi sajtó, hogy Ivica Dačić miniszterelnök helyére Vučić kormányfőhelyettes kerülhet. Ez a személycsere a rendkívüli választások kiírása nélkül is az alkotmánnyal összhangban álló megoldás lenne, mondta Vesna Rakić Vodinelić jogprofesszor, aki a folytatásban sajnálatát fejezte ki, hogy ezt a kérdéskört a szerbiai törvények nem szabályozzák. Mindez a rossz szerbiai választási előírásokkal magyarázható, hangsúlyozta Rakić Vodinelić, aki szerint sürgősen módosítani kellene a szóban forgó területet szabályozó jogszabályokat, amelyek miatt nem személyekre, hanem pártlistákra szavazhatnak a polgárok.

– A kormány élén álló személyek cseréjének a körülményeit nem az alkotmány, vagy a vonatkozó törvények, hanem a koalíciós megállapodás szabályozza. Ugyanakkor, ha az alkotmányban az áll, hogy Szerbia egy demokratikus állam, akkor megkérdőjelezhető, hogy összhangban áll-e a demokrácia elveivel a demokratikusan megválasztott kormányfő újabb választások nélküli cseréje – érvelt a jogprofesszor.

Szerző (Forrás)
P.E., Magyar Szó
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt