Ugrás a tartalomra

Dr. Pásztor Bálint: Nem beszélgettünk funkciókról, de a hatalmi többség része szeretnénk lenni

Dr. Pásztor Bálint: Nem beszélgettünk funkciókról, de a hatalmi többség része szeretnénk lenni

Elfogadva az államfő meghívását, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) képviselői többek között a kormányfő személyéről, illetve a kormány megalakításáról tárgyaltak Aleksandar Vučićtyal. Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ megbízott elnöke a konzultációt követően kiemelte, miután megváltoztak a körülmények, és az államfő már nem a Szerb Haladó Párt elnöke, így az államelnökkel folytatott beszélgetés során a kormányfunkciókról nem esett szó, csupán projektumokról tárgyaltak, mindenek előtt olyan beruházásokról, amelyek a vajdasági magyarság számára kiemelt jelentőséggel bírnak.

– Többek között arról beszélgettünk, hogy mi, a Vajdasági Magyar Szövetség, mint a szerbiai magyarság képviselői, hogyan látjuk az ország, illetve a Vajdaság Autonóm Tartomány fejlődését. Megvitattuk, mit hoz az egész országnak az Expo 2027, illetve azokat az infrastrukturális projekteket említettük, amelyek Vajdaság lakossága számára fontosak, így például a bánáti útfejlesztéseket, vagy a Topolya és Óbecse közti utat Bácskában, a Szabadka és Zenta közötti utat, illetve az ivóvíz kérdését, ami hatalmas problémát jelent szinte az egész tartomány területén. Rámutattunk, mindenképpen a hatalmi többség része kívánunk lenni, és a 2014-ben megkezdett együttműködést folytatni – emelte ki dr. Pásztor Bálint. Hozzátette, a megfogalmazott programukat 65000 polgár támogatta december 17-én, 5000-rel többen, mint az ezt megelőző választásokon, ennek köszönhetően egy mandátummal többel tudnak jelen lenni a köztársasági képviselőházban.

– Egyben meghagytuk a koalíciós megállapodás tervezetének egy példányát, amit a párt korábban összeállított és amit a Vajdasági Magyar Szövetség Tanácsa elfogadott. Egy tíz és fél oldalas dokumentumról van szó. Arra számítunk, hogy hamarosan megkezdhetjük a tárgyalásokat a Szerb Haladó Párt elnökével is – mondta a média képviselőinek a tárgyalást követően az elnökség épülete előtt dr. Pásztor Bálint.

Emlékeztetett arra, hogy a mögöttünk lévő választások alkalmával a párt ötezer szavazattal többet szerzett, mint az előző megmérettetésen, ezért egy mandátummal többel rendelkezik a köztársasági parlament jelenlegi összetételében. Hozzátette, hogy a párt az előző időszakban államtitkári szinten volt része a köztársasági hatalomnak, ami célravezető megoldásnak bizonyult. Azonban nem a tisztségek betöltése a fontos, hanem a vajdasági magyarság érdekképviselete, az őket szolgáló programok végrehajtása – mondta dr. Pásztor Bálint.

A VMSZ elnökét a konzultációra elkísérte Kovács Elvira, parlamenti képviselő, Vicsek Annamária, az oktatási minisztérium államtitkára, a párt elnökségi tagjai, illetve Juhász Bálint, a VMSZ Intéző Bizottságának elnöke.

A Vajdasági Magyar Szövetség után az államfő ma fogadja az Usame Zukorlić – Együtt az igazságosságért – Igazságosság és Megbékélés Pártja – Sandžaki bosnyákok, Tomislav Žigmanov – Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége elnevezésű lista képviselőit is. Vučić tegnap kezdte meg az egyeztetéseket a tavaly december 17-ei köztársasági parlamenti választáson a választási küszöböt átlépő választási jelöltlistákkal a majdani kormányalakítóról, azaz kormányfőjelöltről. Tegnap délelőtt Az albánok politikai harca folytatódik – Shaip Kamberi és az Orosz Párt – Slobodan Nikolić elnevezésű jelöltlisták felhatalmazott képviselőivel értekezett a kormányalakításról az államfő.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben