Ugrás a tartalomra

Delegacija rumunske Županije Alba u poseti Skupštini APV

Novi Sad, 08. april – Predstavnici Skupštine AP Vojvodine i Županijskog veća Albe iz Rumunije na čelu sa predsednicima Ištvanom Pastorom i Ionom Dumitrelom, razgovarali su danas o sledećim koracima u saradnji, nakon potpisivanja Pisma o namerama 2011. godine.

Nakon sastanka, predsednik Skupštine AP Vojvodine je rekao da je došlo vreme kada se treba posvetiti operativnim poslovima u saradnji, kao što je to već praksa Vojvodine sa mnogim drugim regionima sa kojima ima dugogodišnjedobre odnose.

„Na bazi informacija koje sam dobio od predstavnika Županije Albe se dokazuje da su očekivanja oko pronalaženja konkretnih sadržaja u sferi poljoprivrede, privrede, univerziteta, zajedničkog predstavljanja investicionih mogućnosti veoma realna, i potpuno sam siguran da će takav ishod biti i nakon predstojećih razgovora današnjeg i sutrašnjeg dana“, rekao je Pastor.

On je dodao i da surazgovori bili usmereni na to da se u nizu načelnih opredeljenja definisanih u Pismu o namerama pronađu prvi konkretni sadržaji na kojima će se ta saradnja ispoljiti.

Predsednik Županijskog veća Albe Ion Dumitrel istakao je da postoji mnogo zajedničkih tačaka koje dve regije mogu ostvariti direktnom saradnjom ili u okviru evropskih institucija u čiji su članovi, te da iskustvo kojim Rumunija raspolažeu pogledu privlačenja sredstava fondova EU može mnogo koristiti Vojvodini.

„Mogućnost korišćenja sredstava iz tih fondova je velika i mi dobro znamo kako ih privlačiti. Imamo iskustvo i iz vremena kada Rumunija nije bila član EU i nakon toga, tako da smo svesni značajaprivlačenja sredstavaiz predpristupnih fondova za razvoj jedne regije“, poručio je Dimitrel.

On je rekao da je dogovorena saradnja univerziteta iz Novog Sada i Alba Julije na polju privlačenja sredstava iz fondova EU koji su namenjeni razvoju obrazovanja, kao i saradnja na zajedničkim programima istraživanja. Prema njegovim rečima dogovoreno je i stimulisanje investicija u AP Vojvodini i Županiji Alba, učestvovanje na sajamskim manifestacijama, zajednički projekti iz oblasti Dunavske strategije i drugo.

Sastanku sa predstavnicima Županijskog veća Albe prisustvovali su i potpredsednici Skupštine APV Ana Tomanova Makanova, Dušan Jakovljev, Milivoj Vrebalov, Đorđe Milićević i Milan Ćuk, kao i predsednici skupštinskih odbora za poljoprivredu i privredu Ladislav Tomić i Dragan Vulin.

 

Szerző (Forrás)
vojvodina.gov.rs
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt