Ugrás a tartalomra

Dačić: Srbija očekuje pozitivnu odluku o datumu 28. juna

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija 28. juna očekuje pozitivnu odluku sa sednice Evropskog saveta o datumu za početak pregovora sa EU.

"Srbija je u potezima koje je napravila ohrabrila partnere da je podrže na evropskom putu", rekao je Dačić novinarima u Vladi Srbije nakon sastanka sa ministarkom spoljnih poslova Italije Emom Bonino.

Premijer je objasnio da su ti ohrabrujući potezi potpisivanje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom, kao i njegova implementacija.

Dačić je podsetio i da je danas litvanski parlament ratifikovao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i da je Litvanija bila jedina zemlja koja do sada sa Srbijom nije ratifikovala taj sporazum.

Premijer je ukazao i da Italija i Srbija imaju odlične odnose i zahvalio italijanskoj ministarki na podršci koju njena vlada pruža Srbiji u evropskim integracijama.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je danas, u razgovoru sa ministarkom spoljnih poslova Italije Emom Bonino, da je Srbija učinila sve da dobije datum za početak pregovora sa EU i da će Evropski savet napraviti veliku grešku ako davanjem datuma ne pošalje pozitivan signal Srbiji za sve što je učinila.

"To je važno ne samo zato što je postignut dogovor sa Prištinom već i zato što su napravljeni pozitivni koraci u održavanju mira i stabilnosti u regionu", rekao je Nikolić, a saopšteno je iz Pres službe predsednika.

Nikolić je istakao da je Srbija učinila sve da dobije datum i da se na ispunjavanju uslova ništa posebno novo neće desiti za mesec dana ili šest meseci, kao i da nije pravedno da pojedine zemlje u regionu dobiju ohrabrenje, a postigle su mnogo manje nego Srbija u svakom smislu.

Predsednik Srbije je na sastanku sa ministarkom spoljnih poslova Italije, rekao da su bilateralni odnosi dve zemlje iskreni i prijateljski i zahvalio sa na iskrenom zalaganju Italije na dobijanju datuma za otpočinjanje pregovora sa EU.

Bonino je, kako je saopšteno, prenela pozitivne utiske o prijateljstvu dve zemlje i istakla da će Italija učiniti maksimalne napore da Srbija dobije datum za otpočinjanje pregovora.
"To je važno ne samo zbog Srbije već i zbog njene uloge u regionu", rekla je Bonino navodeći da dve zemlje imaju izuzetno dobre odnose u političkom i ekonomskom smislu, uz prostor za dalje unapređenje u oblasti kulture i civilnog društva.

Bonino je u Beogradu, posle razgovora sa srpskim kolegom Ivanom Mrkićem, da Srbija zaslužuje da dobije datum za početak pregovora s EU i istakla da će Italija učiniti sve da se Brisel 28. juna "pozitivno izrazi o inicijativama i merama" Srbije na putu ka EU.

"Smatramo da su potpisivanje briselskog sporazuma i mere primene nešto što zaslužuje da Srbija dobije datum za početak pregovora za prtistupanje EU", rekla je šefica italijanske diplomatije Ema Bonino posle razgovora s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivanom Mrkićem.

Bonino je takođe rekla da veruje da Srbiji neće biti postavljani novi uslovi za dobijanje datuma ni zakonski ni politički.
"Ono za šta se mi borimo je da ne bude novih uslova", rekla je Bonino.
"Biće istorijska misija EU da objedini sve evropske porodice. Zato je bitno dobiti datum za početak pregovora jer je proces pridruživanja važan za Srbiju, ali i za celu Evropu", rekla je Bonino.

Na pitanje italijanskog novinara ministru Mrkiću o problemima koji se tiču Srba na severu Kosova i njihovog prihvatanja briselskog sporazuma, Mrkić je odgovorio da Srbi na Kosovu i Metohiji sve više razumeju i prihvataju ono što je srpska vlada dogovorila 19. aprila u Briselu.

Mrkić je naglasio da je poseta ministarke Bonino važna i zbog toga što je to prva njena zvanična bilateralna poseta bilo kojoj zemlji. On je rekao da je Italija dokazani prijatelj Srbije kroz istoriju a naročito danas.

On je najavio da će vlasti dve zemlje narednih dana biti koordinisane i imati niz susreta na ministarskim i državnim nivoima. Mrkić je najavio i razgovore o bilateralnim shemama na zajedničkoj sednici dve vlade na jesen.

Bonino je rekla i da o dobroj saradnji Srbije i Italije govore i investicije italijanskih preduzeća u Srbiji i povećanje robne razmene, naročito u vremenu "u kom se svi suočavamo sa teškoćama u ekonomskom i finansijskom planu".
"Dokaz o intenzitetu saradnje je i poslovanje 500 italijanskih preduzeća u Srbiji", rekla je ministarka spoljnih poslova Italije i najavila poboljšanje saradnje na polju kulture i civilnog društva.

 

Szerző (Forrás)
Foto Tanjug,F.Krainčanić
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP