Ugrás a tartalomra

Dačić hamarosan visszautasíthatatlan ajánlatot kap?

Teszek önnek egy visszautasíthatatlan ajánlatot... hangzott el a szállóigévé vált mondat a Keresztapa című filmben. A szerbiai bulvársajtó által az elmúlt napokban felröppentett hírek alapján a jelenlegi szerb kormányfő is valami hasonlóra számíthat.

A vélt vagy valós forgatókönyveket ismertető cikkek némelyike úgy véli, elképzelhető, hogy Dačić lemond, és a megbízatást a kormány legerősebb tagja, Aleksandar Vučić veszi át. Bizonytalan az is, hogy a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) és a Szerbiai Egyesült Régiók (URS) egyáltalán a kormányban marad-e, netalán a demokratákat hívják majd a haladók segítségül.

De az sem tartható kizártnak – véli a Kurir –, hogy Dačić és Vučić csak nemes egyszerűséggel helyet cserél, a kormányfőből helyettes lesz, az első helyettesből pedig miniszterelnök.

A Kurir kormányhoz közeli forrása szerint a kormányban mindenki tisztában van azzal a politikai realitással, hogy a haladóknak jelenleg kétszer akkora a támogatottságuk a polgárok körében, mint a két koalíciós partnernek együttesen, s ennek valahogy kifejezésre is kell jutnia.

Nyereségek és következmények

„Vučićot a polgárok a jelenlegi roppant népszerűséggel jutalmazzák a korrupcióellenes harcért, miközben Dačić és Dinkić népszerűsége csökkent. Az SNS vezetője nem kívánja népszerűségét választásokon ‘bizonygatni’, mert most, amikor az EU-val kapcsolatban ennyi munka vár ránk, ez nem is lenne egy államot vezető politikushoz méltó tett.

Másrészt Vučić nem hajlandó fátylat borítani Mlađan Dinkićnek és az URS más képviselőinek, továbbá az Ivica Dačić és az SPS tisztségviselői által vezetett tárcák hanyag és rossz munkájára, és ennek személyes és pártbeli következményeit viselni, miközben ezek a hiányosságok teszik az egész kormány munkáját eredménytelenné, és ez az oka a polgárok csalódottságának is” – magyarázza a Kurir forrása, amely szerint éppen ezért esély van arra is, hogy a kormányt alapjaiban „átrázzák”, vagyis hogy Dačić benyújtja lemondását, s a kormány legerősebb tagja, vagyis Vučić alakítaná meg a következő kormányt.

Vučić mindenesetre minapi belgrádi sajtótájékoztatóján azt mondta, Szerbiát modernizálni kell, és nem szabad megijedni a változásoktól. Azt is hangsúlyozta, hogy nem fogja más pártok minisztereit értékelni, de Dačićnak is, Dinkićnek is felhívja majd a figyelmét bizonyos területek gyenge eredményeire.

A kormány átalakítása – szögezte le Vučić – alapos és átfogó lesz, legalábbis ami az SNS-t illeti, de ugyanezt a felelős magatartást megkövetelik a koalíciós partnerektől is.

Hogy e kijelentés mögött mi rejlik, azt nagyban találgatja a szerbiai sajtó. Egyesek szerint elképzelhető, hogy Dačić kapja a honvédelmi tárcát, Vučić pedig a rendőrséget. Az URS vezetője vezetné a pénzügyi tárcát, de a gazdasági tárca már valaki mást illetne.

Dačićnak mindenképpen fel kellene áldoznia egy miniszterét, s ez a jelek szerint az oktatási tárcát vezető Žarko Obradović lenne, akinek a sikertelen kisérettségi miatt elég sok van amúgy is a számláján. Mindez természetesen csak akkor érvényes, ha az SPS és az URS maradnak a kormányban, ami nem is annyira biztos, hiszen vannak olyan jelzések, hogy a demokraták is belépnek a „produkcióba”.

Dačićnak és Dinkićnek július végéig kell dönteniük, elfogadják-e ezt az ajánlatot. Ellenkező esetben az sincs kizárva, hogy kiírják az előrehozott választásokat. A másik lehetőség, hogy kizárják őket a hatalmi koalícióból, s az új kormánynak a kisebbségi támogatást a parlamentben Dragan Đilas és a DS képviselői jelentik, hiszen ugyanannyi képviselőjük van, mint a szocialisták köré tömörülő koalíciónak. Ha ez történik, Đilas Vučićnak ajándékba adná a belgrádi hatalom megosztását a demokraták és a haladók között, úgy, hogy ő maradna továbbra is a főváros polgármestere, de a haladók megkapnák a hatalomgyakorlás lehetőségét Vajdaságban is, ami a haladók számára eléggé csábító ajánlat.

Dejan Vuk Stanković politikai elemző szerint Vučićnak gyökeres változásokat kell eszközölnie a kormányban, s erre kellene rákényszeríteni koalíciós partnereit is, hogy megtarthassa a polgárok jelenlegi bizalmát.

Minden szinten szinte minden lehet

Zoran Babić, az SNS elnökhelyettese ugyancsak arra számít, hogy július végéig megtörténik a kormány átalakítása, s véleménye szerint ez nem kozmetikázás lesz, hanem lényegbeli változásokat hoz majd.

„A kormányátalakítás nemcsak a minisztereket érinti majd, hanem az államtitkárokat és a segédtitkárokat is” – mondta Babić.

A legújabb kori szerbiai politikára jellemző, hogy az államvezetés „nagy” lépéseit, legyen szó korrupciós ügyek felgöngyölítéséről, letartóztatásokról vagy – mint ebben az esetben – kormányátalakításról, a bulvársajtó az, amely elsőként szellőzteti meg az eseményeket, aztán menet közben mindenki a saját megítélése szerint döntheti el, igaz-e az elsőként felröppent hír, vagy az információt el kell osztani legalább kettővel. A Kurir – amely a leggyakrabban közli a bennfentes körökből „kiszivárgó” bizalmas információkat – mai cikkében négy forgatókönyvet tart elképzelhetőnek a jelenlegi kormány átalakítására.

Az egyik: Dačić lemond, Vučić lesz a kormányfő. A második: Vučić lesz a kormányfő, de a kormányból kipenderítik az SPS-t és az URS-t, és az átalakított kormányt a DS fogja támogatni. A harmadik: Dačić marad a kormányfő, Dinkić elveszíti egyik tárcáját, Dačić átadja a belügy vezetését Vučićnak. A negyedik: nincs megállapodás, új választásokat írnak ki.

Hogy melyik megoldás lesz a négy közül, netalán egy ötödik bontakozik majd ki, július 27-én, a jelenlegi kormány első „születésnapján” derül majd ki.

Aleksandar Vučić, a kormány első alelnöke, az ország legnépszerűbb politikusa a Blicnek mindenesetre azt nyilatkozta, hogy vagy alapos és átfogó kormányátalakítást eszközölnek, vagy jobb, ha bele sem fognak.

Vučić kitért az országban jelenleg zajló sztrájkokra is. „Az URS elítélte a fegyvergyár dolgozóinak sztrájkját, de én nem vagyok tájékozatlan ember, és tudom, hogy ott valaki kegyetlenül visszaél az állam jóindulatával. Nos, inkább ne legyen kormány, de senki zsarolását nem fogom tűrni” – szögezte le a haladók vezetője, aki szerint az egész tiltakozás mögött a gyár felügyelőbizottságának egy tagja áll, aki mindenáron meg akarja őrizni karosszékét. „Meg kell szabadulnunk a vidékiesség szellemétől, amely azt mondja, fontosabb a hat évszázados tölgy az autópályánál.

Hát én meg éppen autópályát akarok” – mondta Vučić, és hozzáfűzte: Szerbia előtt az európai úton számos nehézség áll, s ezek leküzdéséhez mindenekelőtt munkára van szükség. „Nem fognak a britek és a németek dolgozni, miközben a szerbek ölbe tett kézzel üldögélnek” – mutatott rá, s ismét arra szólított fel, hogy le kell küzdeni a vidékiesség szellemét, és az emberekben meg kell hogy szűnjön a félelem a változásoktól.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Blic, B92, Beta, Kurir
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP