Ugrás a tartalomra

Bemutatta határon túli képviselőjelöltjeit a Fidesz-KDNP

Bemutatta ma a határon túli magyar közösségekből érkező európai parlamenti képviselőjelöltjeit a Fidesz-KDNP. A lista 10. helyén Deli Andor, a Vajdasági Magyar Szövetség tagja szerepel.

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke emlékeztetett arra, hogy a magyar kormánypárti szövetség egy nemzeti listát állított fel, amely alkalmat és lehetőséget teremt, hogy a határon túli magyar közösségek képviseltessék magukat. A politikus szerint pártja eddig és a jövőben is azért harcol, hogy a magyar érdekek leginkább érvényesülni tudjanak az Európai Unióban. „Egyértelműen küzdeni fogunk azok ellen, akik az Európai Parlamentet arra használták fel, vagy kívánják felhasználni, hogy Magyarországot és a magyar embereket lejárassák az Európai Unióban” – mondta Pelczné Gáll Ildikó.

Deli Andor tartományi titkárt jelölte a listára a VMSZ. A 10., jelenleg befutónak tűnő helyen szereplő vajdasági politikus szerint, az itteni magyar közösség számára kiemelkedő jelentőségű, hogy a nemzeti listán helyet kaptak. Ezzel az össznemzeti érdeket tudják képviselni Brüsszelben, illetve „hídszerepet játszhatnak” Szerbia uniós integrációjának folyamatában, elősegítve az ország csatlakozását. Deli Andor szerint a vajdasági magyarok érdekképviselete is erősödik a jelölésnek köszönhetően. „A Vajdasági Magyar Szövetség számára is kiugrási lehetőség, hogy helyet kaptam a listán, mert ezáltal az Európai Parlamentben is megjelenhetünk a vajdasági magyar érdekvédelmi tevékenységünkkel.”

A lista 9. helyén áll, a kárpátaljai magyarságot képviseli Bocskor Andrea, aki a magyar-ukrán együttélés témakörében doktorált és szerzett PhD fokozatot, 2002 óta a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tanít, ahol 2011-től mint intézményi docens dolgozik. „Fontos feladatomnak tekintem, hogy elősegítsem Ukrajna európai integrációs törekvéseinek megvalósulását és hogy megjelenítsem a kárpátaljai magyar közösség törekvéseit, illetve helyzetét a brüsszeli színtéren.”

A felvidéki magyarságot Gubík László, a szlovákiai Magyar Közösség Pártja lévai alapszervezetének vezetője képviseli a listán. „A Fidesz-KDNP listája üzenetértékű, ugyanis ezzel a nemzeti érdekérvényesítés egy következő fázisba lép és még határozottabb irányt vesz az a folyamat, ami 2010-ben elkezdődött.”

A Fidesz-KDNP listáján Erdélyt Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, a diaszpóra magyarságát pedig Schöpflin György képviseli. Az EP-választást május 25-én tartják Magyarországon.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP