Ugrás a tartalomra

Bátran, de felelősséggel - Meghirdette választási programját a VMSZ

Bátran, de felelősséggel mottóval hirdette meg ma választási programját a Vajdasági Magyar Szövetség a jövő hónapban tartandó szerbiai előre hozott parlamenti választásokra.

Pásztor István elnök a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a VMSZ a legnagyobb vajdasági magyar pártként jól szervezetten, stabilan dolgozott, és széleskörű a támogatottsága azok körében, akiknek az érdekeit képviseli.

Emlékeztetett arra is, hogy éppen hét évvel ezelőtt vált ismét parlamenti párttá a VMSZ, és azóta minden választáson növelni tudta képviselői számát, a 250 tagú szerb képviselőházban jelenleg öt politikusuk van. Választási céljuk az is, hogy ezt a képviselői számot megtartsák.

Kiemelte, hogy a VMSZ programja „magyar program, de nem magyarkodó program”. Ehhez kapcsolódóan kifejtette, hogy pártja elsősorban a vajdasági magyarság érdekeit képviseli, de azokra a kérdésekre is nagy hangsúlyt fektet, amelyek az egész országot foglalkoztatják.

A politikai bátorság egyszerre jelenti azt, hogy bátornak kell lenni kimondani bizonyos mondatokat, de bátornak kell lenni ahhoz is, hogy „ne mondjunk ki valamit”. Pásztor hangsúlyozta, hogy eddig is reális kijelentéseket tettek, attól függetlenül, hogy az kinek tetszett vagy kinek nem.

Elhangzott, hogy úgy kívánják folytatni a parlamenti munkát, mint eddig, mert abból a gondolatból indulnak ki, hogy a célok megvalósítása egy folyamat, ennek során pedig egyszerre kell a maximumra törekedni és azt figyelembe venni, hogy mi az, ami valóban megvalósítható.

Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti frakcióvezetője a természetes választási küszöb fogalmát ismertetve kijelentette, hogy annyi kisebbségi képviselő kerülhet be a parlamentbe, ahányszor az egy mandátumhoz szükséges szavazatszámot megszerzi egy nemzeti kisebbségi párt. Ehhez – a részvételtől függően – általában 12-16 ezer voks szükséges.

Elmondta, hogy az előző időszak megmutatta, ellenzékből is lehet eredményeket elérni, példaként pedig a vajdasági magyar polgári lakosság ellen 1944-45-ben elkövetett vérengzések elítéléséről szóló parlamenti nyilatkozatot említette. Hozzáfűzte: a jövőben az lenne célszerű, ha a március 16-ai előre hozott választásokat követően a parlamenti többség részévé válnának. Mint magyarázta: nem elképzelhetetlen, hogy kétharmados többsége lesz a győztes koalíciónak, amelynek köszönhetően olyan folyamatok indulhatnának el, mint amilyenek Magyarországon is az utóbbi négy évben. A szerb parlament következő négyéves ciklusának feladatai között szerepelhet az alkotmánymódosítás, a politikai rendszer átalakítása, illetve számos olyan kérdés, ami a gazdaságot, a szociális szférát és egészségügyet érinti - magyarázta. Ez utóbbiak a VMSZ választási programjában is kiemelt helyen szerepelnek.

Ezek mellett a többség részeként beleszólásuk lehet abba, hogy a nemzeti tanácsokról szóló törvény és a Vajdaság alapdokumentumának számító statútum is úgy módosuljon, hogy az a vajdasági magyarság számára is elfogadható legyen.

Varga László, a szerb képviselőház integrációs bizottságának elnökhelyettese kifejtette, hogy számos olyan pont van a VMSZ programjában, amely az európai uniós tárgyalásokra vonatkozik, ezeken belül pedig a nemzeti kisebbségek kérdéseire. Legfőbb célként azt fogalmazta meg, hogy az alkotmányban és a törvényekben foglalt kisebbségi jogok a gyakorlatban is megvalósuljanak.

Szerbiában március 16-án előre hozott parlamenti választásokat tartanak.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, MTI
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt