Ugrás a tartalomra

Bácskossuthfalva: Égetőkemence, promóciós faházikó és mikrobusz átadása

Égetőkemencét, promóciós faházikót és mikrobuszt adtak át ma délelőtt Bácskossuthfalván a Rekreációs Központban. A helybeli Ady Endre Művelődési Központ a Tartományi Gazdasági és Nemi Egyenjogúsági Titkárság két pályázatán is sikeresen szerepelt.

Az égetőkemence, mely főleg az Agyagvarázs keramikuscsoport szükségleteit szolgálja, a gölöncsér tevékenységet tudják vele fejleszteni, és a promóciós fabódé összértéke 300 000 dinár.

Az ünnepélyes átadáson jelen levő vendégek – Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője, Juhász Bálint tartományi gazdasági titkárhelyettes, Kókai Mernyák Melinda topolyai községi elnök és Újhelyi Ákos tartományi képviselő Fazekas Róbert, a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácsának elnöke és Gogolyák Gabriella, az Ady Endre MK elnöke társaságában megtekintették a Rekreációs Központban folyó munkálatokat is, ugyanis itt teljes tetőcserére van szükség, ami összértéke 2 millió dinár.

– Az a legfontosabb, hogyha apró lépésekkel is, de folyamatosan tudunk haladni előre – mondta többek között a tanácselnök, és azt is hozzátette, hogy elképzeléseikhez megpróbálnak tartományi és köztársasági eszközöket is társítani, felgyorsítani a meglevő projektjeiket, mint pl. a medence építése, és más olyan tartalmakat, amelyeknek a tervdokumentációi részben elkészültek.

- A kisebb településeknek akkor van jövőképük, ha vannak fejlesztési elképzeléseik. Bácskossuthfalván egyrészt van helyi járulék, másrészt a helyi közösségnek nagyon komoly elképzelései vannak, amelyeket a topolyai önkormányzat is támogat, hiszen egy olyan önkormányzati vezetésről van szó, amely megpróbálja kiegyensúlyozottan fejleszteni a községhez tartozó településeket.

Emellett a tartományi gazdasági titkársággal és a tartományi kormány más titkárságaival nagyon jó az együttműködése a helyi közösségnek és az önkormányzatnak, így szépen lassan meg lehet valósítani azokat az elképzeléseket,álmokat, amelyek megfogalmazódnak itt helyi szinten.

Ehhez szeretnénk mi még hozzájárulni azzal, hogy országos költségvetési eszközöket biztosítanánk a helyi elképzelések megvalósításához – emelte ki Pásztor Bálint, és hozzátette amennyiben március 16-án egy erős magyar érdekképviselet jön létre a szerbiai parlamentben, akkor azt gondolom, hogy teljes joggal számíthatunk arra, hogy a mi önkormányzataink, településeink elképzeléseit is fejleszteni tudjuk a következő időszakban.

Juhász Bálint tartományi gazdasági titkárhelyettes azokban a lehetőségekben látja a kis települések jövőjét, amelyeket már eddig is támogattak.

- Egyrészről fontosnak tartjuk a kézművesség megőrzését, fejlesztését, másrészt a falu felemelkedését segítő tevékenység a falusi turizmus fejlesztése lehet. Ez egy olyan ágazat, amely a nehéz gazdasági helyzetben is növekszik, Közel 1000 rendezvény van Vajdaságban, amely idecsalogatja a turistákat – mondta többek között.

A harmadik lehetőséget a családi kis- és középvállalkozások fejlesztésében látja. A VMSZ-nek van egy olyan gazdaság- és térségfejlesztő programja, amely 5 stratégiai cél mentén képzeli el a közösség fejlesztését, amelybe beletartozik az egészséges, bio élelmiszer előállítása, és a falusi turizmus fejlesztése is.

- Stratégiai elképzelés van, remény a fejlődésre van, ehhez kell érdekképviselet, hogy forrást is tudjunk biztosítani. Ha a vajdasági és belgrádi forrásokhoz hozzátesszük az anyaországi és európai uniós eszközöket, akkor tudunk egyről a kettőre haladni – mondta Bácskossuthfalván.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Komáromi Gizella
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben