Ugrás a tartalomra

„Az uniós feltételek Szerbia érdekeit szolgálják”

Hague szerint a brüsszeli megállapodást követően nagy lehetőség nyílt meg hazánk előtt – Vučić közölte: Szerbia kiérdemelte a csatlakozási tárgyalások dátumát

Belgrádban tett hivatalos látogatása során William Hague brit külügyminiszter csütörtökön kifejtette, hogy optimizmussal tekint az Európai Unió Tanácsának június végi ülésére, amelyen meghozzák a csatlakozási tárgyalások dátumával kapcsolatos döntést az unió tagállamainak miniszterei. Találkozott Ivan Mrkić külügyminiszterrel, Tomislav Nikolić államfővel, Aleksandar Vučić kormányfő-helyettessel majd végül Ivica Dačić miniszterelnökkel is.

A kormányfővel folytatott megbeszélésen egyetértés született a tekintetben, hogy a Pristinával kötött megállapodás jelentős a régió stabilitása, a Koszovóval kapcsolatos kérdések rendezése szempontjából. Hague az egyezmény hatékonyabb alkalmazásának szükségességét hangsúlyozta. A szerb miniszterelnök úgy vélekedett, hogy a cél Koszovóban a tartós béke, a stabilitás és a szerb közösség biztonságának megteremtése.

Vučić az eszmecsere folyamán közölte, hogy Szerbia kiérdemelte az uniós dátumot, mert minden feltételnek eleget tett. Reményét fejezte ki, hogy az unió értékelni tudja majd a megtett erőfeszítéseket, s hogy a dátum elnyerését és a megfelelőbb gazdasági klíma kialakítását követően nagyobb számú brit beruházó dönt majd Szerbia mellett.

MINŐSÉG VAGY GYORSASÁG?

Az Ivan Mrkić szerb külügyminiszterrel folytatott megbeszélést követően kiadott közleményből kiderül, hogy a brit diplomácia vezetője igen derűlátó becslésekkel tekint az EU tanácsának ülése elé. Hague véleményének adott hangot, hogy Szerbia felelősségteljes, komoly hozzáállást tanúsított a Pristinával folytatott párbeszéd során, s az államvezetés pontosan azt tette, amit a tárgyalásokkal telt elmúlt néhány hónap folyamán előrevetített. Az effajta politizálást Brüsszelben és az unió minden tagállamában értékelik – tette hozzá.

Mrkić mindenekelőtt a brüsszeli megállapodás teljesítése érdekében tett szerbiai lépésekről beszélt, ugyanakkor kiemelte, hogy szerinte lényegesebb a megállapodással összhangban foganatosított intézkedések tartalma és minősége azok gyorsaságánál. A külügyminiszterek szót ejtettek a Délkelet-európai Együttműködési Folyamat (SEECP) macedóniai, ohridi értekezletének lemondásáról is, melyet a Koszovó kizárása kapcsán kialakult régióbeli ellentétek váltottak ki. A brit külügyminiszter üdvözölte a kérdés rendezését szolgáló mai miniszteri egyeztetés megtartását.

Mint ismeretes, Mrkić és Hague hétfőn Brüsszelben is találkozott, amikor is Hague üdvözölte a Belgrád és Pristina közötti megállapodás végrehajtásáról szóló terv elkészülését, s annak minél gyorsabb alkalmazása mellett szállt síkra. Akkor úgy fogalmazott, hogy egyedül a körülmények valódi javulása szavatolja az európai közeledést, s a szerbiai és koszovói polgárok biztonságát, valamint a régió stabilitását.

AZ EU-SZKEPTICIZMUS NEM SZERB SAJÁTOSSÁG

A brit külügyi tárcavezető a B92-nek adott interjújában azt mondta, hogy mindenekelőtt bátorítási szándékkal látogatott el Belgrádba.

– Úgy vélem, jelentős előrelépés történt, s ehhez szerettem volna gratulálni a szerb államvezetésnek. Világos, határozott és bátor lépéseket láttunk, nagy lehetőség nyílt most meg Szerbia számára, s azt szeretnénk, ha az ország ki is használná ezt a lehetőséget. Szeretnénk, ha Szerbia és a nyugat-balkáni régió egésze az Európai Unió részévé válna. Történelmi pillanatról beszélhetünk – fogalmazott Hague.

Rámutatott ugyanakkor arra is, hogy igen kevés idő maradt az Európai Unió Tanácsának az üléséig, s ez alatt az idő alatt Szerbiának bizonyítania kell, hogy dolgozik a megállapodásban foglaltak végrehajtásán. Reményét fejezte ki, hogy Szerbia hamarosan valóban megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat, mert véleménye szerint az közvetlen hasznot hozna az ország polgárai számára. E folyamat, mint mondta, szavatolja a reformok folytatását, a szabad piac feltételeinek megteremtését, a jogállamiságot és a kisebbségek jogainak védelmét. Az EU-val szembeni szkepticizmus növekedéséről szólva Hague elmondta, hogy az nemcsak Szerbiában, hanem az unión belül is jellemző, mindenekelőtt a nehéz gazdasági körülmények miatt.

– A kormányoknak nehéz döntéseket kell hozniuk, csökkenteniük kell a költségvetést, takarékossági intézkedéseket kell foganatosítaniuk, s ezek a lépések nem népszerűek a polgárok körében. A Szerbiával szemben támasztott elvárások azonban hasznosak, mert segíteni fognak abban, hogy az ország hosszú távon megfelelő kapcsolatokat építsen ki a szomszédaival, hogy sikeres magánszektort hozzon létre, hogy ide vonzza a külföldi befektetőket. Ez több munkahelyet eredményez a jövőben. Gondoljon bárki bármit az EU-ról, azok a reformok, amelyeket végre kell hajtani a csatlakozás érdekében, mindenképp hasznosnak számítanak – állapította meg a brit külügyminiszter.

Szerző (Forrás)
v.ár, Magyar Szó
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP