Ugrás a tartalomra

Az agrártámogatásokat ismertették Magyarcsernyén

Bővültek a vajdasági gazdák pályázati lehetőségei tartományi és köztársasági szinten is. A Prosperitati Alapítvány harmadik pályázati köre pedig azt mutatja, hogy az anyaországi támogatás iránti érdeklődés is egyre nagyobb. Ezekről volt szó a magyarcsernyei lakossági fórumon.

A bánáti Magyarcsernyének egykor négyezer lakosa volt, jelenleg mintegy ezren élnek a faluban. Az egyetlen megélhetési lehetőség a mezőgazdaság. Kormányos Lajos 35 hektáron gazdálkodik. Most pályázott először a Prosperitati Alapítványnál, és lehetőséget kapott arra, hogy új traktort vásároljon.

Próbálom fejleszteni a gazdaságot. A fiam befejezte az iskolát, nem állt munkaviszonyba, tehát ő is velem fog dolgozni, amíg nem kap valami munkát. És ha nem kap, mert elég nehéz ebben az államban elhelyezkedni, akkor valószínűleg a mezőgazdasággal fogja ő is keresni a boldogulást.”A Prosperitati Alapítvány harmadik pályázati köre iránt Vajdaság-szerte nagy volt az érdeklődés. Javult a projektek minősége, a pályázók mintegy 95 százaléka támogatást nyert.

Juhász Bálint, ügyvezető, Prosperitati Alapítvány: „Ez Magyarcsernyén nagyon jól érezhető és szemlélhető, hiszen a tavalyi évben, az első két körben összesen 27 nyertes pályázó volt, és 15 millió dinár támogatás jutott ebbe a faluba, most a harmadik körben, amit novemberben hirdettünk meg és január 31-ig lehetett pályázni, 54-en kaptak támogatást.

A gazdálkodók rendelkezésére állnak párhuzamos fejlesztési lehetőségek is. Ezek mind köztársasági, mind tartományi szinten növekedtek. Juhász Attila, államtitkár, Mezőgazdasági Minisztérium: „A 2017-es évben növekedett a költségvetésünk. Van egy 3,2 milliárddal nagyobb költségvetés. És ennek a legnagyobb része, szinte majd az egész összeg a vissza nem térítendő támogatásokra lesz átcsoportosítva.

A vidékfejlesztésre, ezekre az eszközökre tudnak pályázni a gazdák.”A kezdő gazdálkodók idén először részesülnek tartományi támogatásban.

Jobb helyzetbe akarják hozni a fiatal gazdálkodókat, sőt a hölgyeket is. Ótott Róbert, titkárhelyettes, Tartományi Mezőgazdasági Titkárság: „Az idei évtől a gazdák a támogatási vonalainkon keresztül a befektetéseikre már elő számlával is tudnak pályázni a 200 ezer dinárt meghaladó befektetések esetén, és fontos még azt kiemelni, hogy a negyven évnél fiatalabb gazdák nagyobb mértékű költség-visszatérítést tudnak kapni, és a hölgyeket is ugyanebben az előnyben tudjuk részesíteni.”

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP