Ugrás a tartalomra

Áttörés a mezőgazdasági termelők kötelező nyugdíj- és egészségbiztosításával kapcsolatban

Áttörést értek el a mezőgazdasági termelők kötelező nyugdíj- és egészségbiztosításával kapcsolatban – emelte ki Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár Topolyán.

A szerbiai parlament mezőgazdasági bizottsága kétnapos kihelyezett ülést tartott a településen.

A mezőgazdasági termelőknek éves szinten csaknem 100 000 dinárt kell befizetni a nyugdíj- és egészségügyi járulékra, valamint a kisgazdaságok kötelező biztosítására. Mindezt attól függetlenül, hogy mekkora területen gazdálkodnak. E rendelkezés változtatásán dolgozik hónapok óta a Mezőgazdasági Minisztérium munkacsoportja. A szerbiai parlament mezőgazdasági bizottsága kihelyezett ülésének szombati napján kiemelt téma volt a járulékfizetési probléma. Szabó Szabados Szilvia, munkatárs, Topolya Község Fejlesztési Társulása: „Ez egy nagyon jó döntés volt, hogy Topolyára jött ez a bizottság. Saját problémáinkat ismertettük, amelyek munka közben adódtak a gazdaságokkal kapcsolatban, amiről lehet, hogy nem volt tudomásuk, vagy más szemszögből látjuk. Nagyon sok kérdésre választ is kaptunk.”

A mezőgazdasági államtitkár szerint az érintett minisztériumok egyetértésre jutottak a tervezetcsomaggal kapcsolatban. Az új elképzelés szerint a művelt terület nagyságával és a családi gazdaságok gazdasági erejével összhangban szabják majd ki a járulékokat is. Juhász Attila, mezőgazdasági államtitkár: „A következő időszak technikai dolgokról szól, hogy ez a törvénymódosítási indítvány, ajánlat beilleszthető legyen a törvénybe és a parlamenti eljárásba jusson.”

A mezőgazdasági bizottság támogatja a minisztérium tervezetét, emelte ki Fremond Árpád alelnök. „A mi záradékunkba az került be, hogy haladéktalanul elvárjuk azt, hogy mielőbb változzon a nyugdíjbiztosításról és a járulékokról szóló törtvény azon rendelkezése, amely a mezőgazdasági termelőkre vonatkozik, valamint elvárjuk azt, hogy mindenképp legyen átütemezése ezeknek a hiteleknek, illetve az adóhivataltól kérjük azt, hogy szüntesse meg a kényszermegfizettetéseket, illetve a letáblázásokat a termelőknél.”

A kétnapos kihelyezett ülésen a kistermelői rendelet is napirenden volt. Végső fázisba került a javaslatcsomag, amely megkönnyíti majd a kisgazdasági termékek és a háztáji készítmények legális értékesítését – hangzott el a tanácskozáson.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt