Ugrás a tartalomra
2022.09.09 - 21:25

Átadták a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar felújított épületét

Átadták a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar felújított épületét

 Az intézmény kívül és belül is teljesen megújult. A beruházás a magyar kormány támogatásával valósulhatott meg. Az eseményen mások mellett Novák Katalin magyar köztársasági elnök is részt vett.

18 óra után érkezett meg Novák Katalin Szabadkára, a felújított épület átadójára.

Szabadka egyik legismertebb épülete teljesen megújult. A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar felújított tantermekkel, könyvtárral, közösségi térrel és amfiteátrummal várja a hallgatókat az idei tanévtől. Ivanović Josip, az MTTK dékánja köszönetet mondott a magyarországi támogatásért.

„Az alapoktól a tetőig fel lett újítva minden, az ehhez szükséges eszközöket a magyar kormány biztosított. Nemcsak hogy fölépítette, fölújította ezt az épületet, hanem megtöltötte is bútorzattal, korszerű felszereléssel, tanszerekkel, amelyek mind szavatolják azt, hogy egy modern, magas szintű képzést és oktatást tudunk itt végezni.”

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon okleveles kommunikátor, okleveles óvodapedagógus és okleveles tanító, illetve nevelő szakon is tanulhatnak az egyetemisták, magyar nyelven. Az intézmény jelentősége megkérdőjelezhetetlen - emelte ki Pásztor István az eseményen. A VMSZ elnöke hozzátette: „Egy 16 éves építkezési folyamat volt, aminek ma elértünk a végére. Azt valljuk, hölgyeim és uraim, hogy az egyik célja a vajdasági magyar közéletnek a határon túli magyar közéletnek az az identitás megőrzése. Nem lehet identitást megőrizni, hogyha nincsenek intézményeink. Az intézmények létrejötte az egy kínkeserves, hosszú folyamat, és az intézményt nem elég létrehozni, az intézményt talpon kell tartani, és ez nem mindig pénz kérdése, hanem akarat kérdése, együttműködés kérdése, kompetencia kérdése és lendületben tartási képesség és készség kérdése.”

A felújítás költségeit a magyar kormány több mint egymilliárd forinttal támogatta.

Novák Katalin, Magyarország államfője beszédében hangsúlyozta: „Úgy érzem, hogy az az egyik legnagyobb újdonság az elmúlt 10 év kapcsolatrendszerében Magyarország és Szerbia között, hogy mi valóban minden alkalommal meg akarjuk érteni egymást, még akkor is, ha elsőre ez néha egy-egy helyzetben nem olyan egyszerű. Ha ott van ez a szándék, ha ott van egymás megértésének a szándéka, akkor sokkal könnyebb megtalálni a közös megoldásokat.”

Az ünnepélyes átadót követően a magyar államfő és a vendégek körbejárták az MTTK felújított épületét. Az eseményen mások mellett jelen volt Nikola Selaković szerb külügyminiszter, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára. A magyar köztársasági elnök Szabadkán fejezte egynapos szerbiai látogatását.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
2022.12.06 - 08:59
Az ország arra törekszik, hogy a 2023. évben is gazdasági növekedést valósítson meg.
A köztársasági képviselőház hétfőn megkezdte a vitát a jövő évi állami költségvetésről