Ugrás a tartalomra

Ženski princip

Festival monodrame i pantomime od 3. do 6. jula

Beograd - Festival monodrame i pantomime, 38. po redu, u četvrtak će otvoriti ministar kulture Bratislav Petković. Kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u zemunskoj Staroj kapetaniji objasnio selektor festivala Milovan Zdravković, ove godine među prijavljenim monodramama dominirale su predstave koje izvode žene, uglavnom na temu žena.

- Zaista mi je drago što se ove godine veliki broj umetnica prijavio na festival. Da imamo više mogućnosti, predložio bih da se pokrene jedan festival ženskih monodrama, zato što nekoliko dobrih monodrama nismo mogli da uvrstimo u program. Veliki broj predstava ili govori o ženama, ili predstavlja ženski pogled na svet, pa je taj ženski princip ove godine obeležje festivala.

Program počinje otvaranjem izložbe pozorišnog plakata Jovana Tarbuka, grafičkog dizajnera, koji je za svoje radove u domenu vizuelne komunikacije, dizajna i pozorišnog plakata dobio mnogobrojna međunarodna i domaća priznanja.

Nakon svečanog otvaranja festivala, u četvrtak, Jelena Mila će nastupiti u monodrami „Carica Jelena“, koja je nastala u znak obeležavanja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta, na inicijativu profesora teologije Radovana Bigovića. Monodrama prati život carice Jelene do njenog izbeglištva u Jerusalim, gde pronalazi Sveti Krst.

U monodramskom programu tokom festivala nastupiće i Sonja Jauković u predstavi „Strah od ljubavi“, rađenoj po romanu „Darina“ Leposave Vukoičić Jovanović, kubanska umetnica Indira Romero u ulozi Fride, a tu je i „One-girl show“ Marte Bereš.

Pantomimski program izvode savremeni predstavnici klasične pantomimske škole Ofer Blum i Trajče Đorđijev. Poseban pečat programu daju umetnici iz dijaspore: Miloš Sofrenović, sa svojim dijalozima sa Prustom, Handekeom i Mišimom, Lora Orlović sa prikazom srpskog mentaliteta u performansu „Autoerotic asphyxiation“, kao i mladi interpretatori stand up komedije.

Prateći program festivala uključuje i školu pantomime, koja će trajati od 4. do 7. jula. Besplatne radionice pantomime će se održavati u plesnom centru „Mladost“, a vode ih Ofer Blum, Milica Gutović, Bojan Mijatović i Marko Stojanović.

U okviru festivala biće predstavljena i knjiga Nikolaja Jevreinova „Uvod u monodramu“.

Nagrada „Miodrag Andrić - Ljuba Moljac“

Savet festivala je, na predlog književnika Ratomira Raleta Damjanovića i grupe umetnika, uveo nagradu koja će se, od ove godine, dodeljivati najboljem izvođaču stand up komedije, a koja će nositi ime glumca Miodraga Andrića i njegove najpoznatije monodramske uloge Ljube Moljca.

Szerző (Forrás)
Danas, M. Bojanić
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP