Ugrás a tartalomra

Vrbašani u nedelju biraju vlast

Na lokalnim izborima u Vrbasu, koji će biti održani u nedelju, pravo glasa ima 36.824 građana te opštine, koji će birati novu lokalnu vlast između osam kandidovanih lista s ukupno 267 kandidata za 36 mesta u SO Vrbas.

Izbori u Vrbasu su u „raskoraku” s većinom lokalnih samouprava u Srbiji zbog privremenih mera uvedenih 2008. godine, kada je došlo do cepanja Srpske radikalne strane i stvaranja naprednjaka. Zbog izlaska odbornika SNS-a, koalicija SRS–SPS–DSS-a je izgubila većinu, a zbog neodržavanja sednica duže od tri meseca, u Vrbasu je uvedena prinudna uprava, da bi nakon izbora 2009. vlast formirala aktuelna koalicija. 

Nakon izbora, gotovo je izvesno da će vlast u Vrbasu biti promenjena, a po istraživanjima koja su u kampanji radile sve veće stranke, najviše glasova može očekivati Srpska napredna stranka, dok za drugo mesto s ujednačenim šansama konkurišu demokrate i socijalisti.

Inače, aktuelnu lokalnu vlast u Vrbasu čine tri koalicije s nekoliko stranaka, koje predvode DS i SPS, ali je interesantno da su neke partije promenile stranu pred ove izbore. Tako SPO, koji je bio deo koalicije na vlasti, sada učestvuje na izborima na listi Srpske napredne stranke, kojoj se priključio i SDPS Rasima Ljajića, koji je s demokratama u aktuelnoj vlasti. Deo široke koalicije koja je imala većinu u SO Vrbas je i SVM, čiji su kandidati sada na izbornoj listi SPS–PUPS –JS–SVM-a, kojima se priključilo i Udruženje Krajišnika. Naprednjaci su, osim SDPS-a, svojoj listi priključili i kandidate Pokreta socijalista, Nove Srbije, SPO-a i Rusinske demokratske partije, kojom žele da preuzmu uticaj u Kucuri, gde Rusini čine većinu stanovništva, a na poslednjih nekoliko izbora to mesto je bilo snažno upšorište Demokratske stranke.

Nakon nekoliko godina pauze, DSS želi da se vrati u odborničke klupe, a u koaliciji s Asocijacijom mladih, kandidovali su listu na kojoj dominiraju kandidati mlađi od 30 godina.

U mlađoj populaciji svoje birače vidi i koalicija LDP–LSV, koja će još jednom pokušati da dostigne cenzus i dobije mandate u Skupštini.

Iz drugog plana ulasku u lokalni parlament se nadaju radikali, „Dveri” i jedina Grupa građana „Svi zajedno”, koji takođe smatraju da imaju  šansu na nedeljnim izborima koji će biti zatvoreni u 20 časova, dok se već oko 22 sata biti poznato kakav će sastav imati vrbaska skupština u naredne četiri godine.

Szerző (Forrás)
N. Perković, Dnevnik
Többi hír