Ugrás a tartalomra

Vlada tiho gasi "Nišvil": Džez festival u dugovima zbog Ministarstva kulture

Organizacija jubilarnog Nišvil džez festivala, koji 2014. godine obeležava 20 godina postojanja, dovedena je u pitanje ne samo zbog toga što iz Ministarstva kulture ne stiže davno obećanih pet miliona dinara već i zbog najava da džez festival više neće biti finansiran.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević kaže da je ministarstvo ostalo dužno dva miliona iz 2012. godine koje je obećao tadašnji ministar Predrag Marković, tri miliona dinara koje je ove godine obećao ministar Bratislav Petković, a da je čašu prelila najnovija izjava državnog sekretara za kulturu Dejana Ristića da neće više biti finansiranja Nišvila i „drugih komercijalnih manifestacija“.

- Osećamo se kao budale. Išli smo u julu ove godine na razgovore s gradonačelnikom Niša Zoranom Perišićem, kod ministra Petkovića, koji je obećao da će iskoristiti diskreciono pravo i dati Nišvilu tri miliona dinara. Naravno, od toga nije bilo ništa, kao ni od dva miliona koje je obećao prethodni ministar.

Znamo da je ugovor napravljen, ali ga Petković nije potpisao, i da je na stolu kod ministra Ivana Tasovca, koji takođe ne potpisuje. Poslednja izjava državnog sekretara Dejana Ristića samo je nova u nizu uvreda - objašnjava Blagojević.
On veli da se Nišvil ni po ceni karata ni po spisku učesnika ne može ubrojati u komercijalne manifestacije.

- Džez je umetnička muzika 20. veka i kao takva se može svrstati rame uz rame s klasičnom. Ako se i neki koncert na Nišvilu može smatrati komercijalnim, to je izuzetno zanemarljiv broj. Pa i Beogradska filharmonija je izvodila hitove „Abe“, pa to ne znači da je komercijalna - kaže Blagojević.

On napominje da je, za razliku od ministarstva, EU prepoznala napore Nišvila u edukaciji mladih džez muzičara, tako da će pomoći u narednoj godini u projektima edukacije učenika srednjih škola u pet gradova.

- Osećamo se kao da smo kažnjeni zato što smo jednu krajnje zatvorenu muziku kakav je džez uspeli da predstavimo u formi spektakla. Ovakvim ponašanjem, šalje nam se poruka da smo nepoželjni, da treba da se finansiramo od prodaje ulaznica, što znači da se ugasimo - smatra Blagojević.

Nišvil je kulturološka obaveza

Jedan od najznačajnijih džez muzičara sa ovih prostora Mihailo - Miša Blam kaže da se nastavlja bahato ponašanje Ministarstva kulture i da u toj instituciji treba postaviti „ljude koji vole kulturu“.

- Ne da bi trebalo, nego je obaveza ministarstva da finansira jedan festival kakav je Nišvil, jer ima sve što imaju svetski festivali. Dovoljno je samo pogledati spisak učesnika svih ovih godina - kaže Blam i dodaje da ministarstvo mora da odreši kesu i da je to „kulturološka obaveza“.

Szerző (Forrás)
Blic, Branko Janačković
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt