Ugrás a tartalomra

Ürményházán komoly az érdeklődés a Prosperitati és a tartományi pályázatok iránt

A dél-bánáti Ürményházán mutatkozott a legnagyobb érdeklődés a Prosperitati Alapítvány legutóbbi pályázatai iránt.

A néhány kisüzemen kívül a helyiek nagy részének a mezőgazdaság biztosít megélhetést. Szerda este mezőgazdasági előadást tartottak a pályázati lehetőségekről.

Ürményházát egykor kőolajmezők övezték. Jelenleg a mezőgazdaságon kívül kevés munkalehetőség van. A helyi termőföldek bánáti viszonylatban a jobbak közé sorolhatók. Móric Róbert hetven hektáron gazdálkodik. Most pályázott először a Prosperitati Alapítványnál. „Egy szántóföldi kultivátort pályáztunk meg, ami a következőkben elő fogja segíteni a jobb talajszerkezetet és a talaj minőségét is lehet vele javítani, mivel a szántóföldi kultivátor növényi maradványokat aprít össze, és ilyen képződmények maradnak a talajban, ami megvigyázza a nedvességet.”

Juhász Attila, mezőgazdasági államtitkár, Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatóhelyettese és Németh Márton, a Prosperitati Alapítvány pancsovai irodájának a munkatársa ismertették a pályázati lehetőségeket. A Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap az idén 11 pályázati felhívást hirdetett meg. Molnár Viktor, igazgatóhelyettes, Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap: „Ami más az előző évekhez képest, hogy egy-egy regisztrált gazdaság részére húszezerről negyvenezer euróra növekedett a hitelfelvevési lehetőség.

Ugyanakkor kettő százalékról másfél százalékra lecsökkent az éves kamatláb.”

Juhász Attila államtitkár hangsúlyozta, hogy fontos a jó együttműködés a tartományi mezőgazdasági titkárság és a Mezőgazdasági Minisztérium között, ami a gazdák érdekeit szolgálja. „Napi szinten megy az egyeztetés. És így volt ez abban az időszakban, amikor a költségvetések lettek tervezve. Így a 2016-os év végétől erre, nagyon sok olyan közös egyeztetésünk volt a mezőgazdasági titkársággal és ennek eredményei a minőségileg és mennyiségileg is jó pályázati lehetőségek.”

A Prosperitati Alapítvány harmadik pályázati körében mind a 25 ürményházi pályázó támogatást nyert.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP