Ugrás a tartalomra

Umetnici protiv ubijanja kulture

BEOGRAD - Umetnici Srbije, okupljeni u više udruženja, pozvali su sve kolege i poštovaoce kulture i umetnosti na protest koji će biti održan u Beogradu zbog neodrživog stanja u kulturi i odnosa države prema umetnicima u svim oblastima stvaralaštva, saopšteno je iz umetničkih udruženja.

"Protest protiv ubijanja kulture" biće održan 22. juna u 18 sati na Trgu republike, na inicijativu Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS).

Pozivu su se pridružili i predstavnici Udruženja filmskih glumaca Srbije (UFUS), Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS), Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), Udruženja kompozitora Srbije, Srpskog književnog društva (SKD) i Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKŠ).

Oštro protestujući protiv sistematskog višegodišnjeg masakra nad kulturom i umetnošću uopšte, umetnici Srbije izražavaju u proglasu veliki strah za budućnost naroda "čiji se duh hrani crnim hronikama, a ne knjigama, šund televizijskim programima, a ne obrazovnim emisijama, golim silikonskim devojkama, a ne umetničkim aktovima, te sveopštim nasiljem i netolerancijom, a ne pozorištem".

"Hoćemo li dopustiti da se pozorišta zatvore, kao što smo dozvolili da nestanu bioskopi? Hoćemo li dopustiti da gledamo izložbe u mraku? Da li je klasična muzika samo simbol za dan žalosti? Ne trebaju nam pozorišne zgrade, muzeji, bioskopi, knjižare i galerije, a treba nam prostor za profit? Ne trebaju nam umetnici, treba nam još državnih činovnika i partijskih poslušnika? U kakve će to ljude izrasti naša deca?", pitaju umetnici u proglasu.

 

Szerző (Forrás)
RTV, FoNet
Többi hír