Ugrás a tartalomra

U četvrtak počinje Novosadsko muzičko leto

NOVI SAD - Jedan od najpoznatijih evropskih omladinskih ansambala “Vanderful jut orkestra”, pod upravom maestro Igora Koreti-Kureta, otvoriće u četvrtak Novosadsko muzičko leto, saopštila je Muzička omladina Novog Sada.

Na početku muzičke manifestacije koja će trajati do 23. avgusta, koncert u novosadskoj Sinagogi prirediće 80 talentovanih mladih muzičara iz dvadesetak evropskih zemalja.

Na programu koncerta, za koji je ulaz slobodan, biće Uvertira iz opere "Nabuko" Đuzepea Verdija, Simfonija u C-duru Riharda Vagnera, Svita "Karmen" Žorža Bizea i Preludijum iz Verdijeve opere "Travijata" (III čin).

Stvoren kako bi preneo univerzalnu poruku o kulturnoj saradnji i evropskoj integraciji, Orkestar "Wonderful Youth" – Evropski omladinski duh, danas se smatra važnom polugom za lični i muzički razvoj njegovih, zaista, mladih članova.

Osnovao ga je sadašnji umetnički direktor i vodeći dirigent, maestro Igor Koreti-Kuret, u saradnji s Izvršim odborom kulturne asocijacije "Scuola per Giovani Musicisti" iz Trsta.

Posle nastupa u novosadskoj Sinagogi, mladi muzičari iz tog orkestra će, kako je ranije najavljeno, naredne večeri prirediti koncert u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, zajedno sa učenicima muzičkih škola u Srbiji, čime će se priključiti obeležavanju 1.700 godina Milanskog edikta.

Turneja Orkestra "Wonderful Youth", pod nazivom Evropski omladinski duh, odvija se pod patronatom predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca a pokrovitelj koncerata u Srbiji je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

"Novosadsko muzičko leto" je tradicionalni ciklus koncerata u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada, koji postoji od 1995. godine.

Pod nazivom "Novosadsko muzičko leto" se kontinuirano održava svake godine tokom jula i avgusta meseca, od 2002. godine.

Ovogodišnja manifestacija, koja će biti održana pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada i uz glavnu medijsku podršku Radio-televizije Vojvodine, u narednih mesec dana publici donosi koncerte umetničke muzike, ali i etno, džez, pop, flamenko i "džipsi" zvuke i predstave koje će priređivati umetnici iz Srbije, Hrvatske, BiH, Španije, Danske i Francuske.

Szerző (Forrás)
Tanjug, RTV
Többi hír
A következő éveket is a Szerbia és Magyarország közötti kiváló kapcsolatok továbbfejlesztése, fontos projektumok megv
Noha a megalakult szerbiai kormány előtt számos kihívás van, a VMSZ új elképzelések kivitelezésére számít
A minap megalakult Szerbia új kormánya, ennek kapcsán Vicsek Annamáriával beszélgettünk, aki az elmúlt 8 évben az Okt
Annamária nyolc évig töltötte be az Oktatási Minisztérium államtitkári posztját