Ugrás a tartalomra

Topolya: Tartományi eszközökkel a biztonságos közlekedésért

Villanyrendőr irányítja majd a forgalmat a gunarasi iskola bejárata előtt

A Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és a Nemek Egyenjogúságával Foglalkozó Titkárság pályázatán Topolya Községnek 2,5 millió dinár vissza nem térítendő támogatást hagytak jóvá.

A gunarasi Dózsa György Általános Iskola előtt villanyrendőrt állítanak fel a pénzből, valamint a hozzátartozó – elengedhetetlenül szükséges - horizontális és vertikális közlekedési jeleket. Az erre vonatkozó szerződést Juhász Bálint tartományi gazdasági titkárhelyettes és Kókai Mernyák Melinda Topolya polgármestere írta alá.

Jelen volt még Csorba Ottó, a gunarasi helyi közösség tanácselnöke, Csikós Hermina az iskola igazgatónője és Mánity István, a Telekrendezési Közvállalat igazgatója.

Juhász Bálint a szerződés aláírását követő sajtótájékoztatón elmondta, a tartományi titkárság pályázatán 40 millió dinár értékben vissza nem térítendő támogatásokat irányoztak elő a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére és a közlekedésbiztonság fokozására irányuló projektumok támogatására.

Kért kategóriában lehetett pályázni: buszmegállóknak a közlekedési sávból történő kihelyezésére és közlekedési jelzőberendezések felállítására. A beérkezett pályázati dokumentációk alapján 20 községnek ítéltek oda támogatást a szóban forgó keretből.

A titkárság hatáskörébe tartozik a közlekedés fejlesztése is, a jóváhagyott összeghez pedig hozzáadódik még a topolyai község által biztosított 636 000 dináros önrész, így a projektum összértéke több mint 3,1 millió dinárt tesz ki. A tervezet jóváhagyása előtt a tartományi közúti-közlekedési tanács szakvéleményét is figyelembe vették.

Kókai Mernyák Melinda elmondta ez alkalommal, hogy az önkormányzat kiemelt céljai közé tartozik az oktatási intézmények és a biztonságos közlekedés támogatása. A gunarasi iskola egy olyan intézmény, ahova minden nap iskolabusz szállítja a gyerekeket a környező kistelepülésekről a Magyar Nemzeti Tanács és a község támogatásával.

A sajtótájékoztatót követően a polgármester vendégei és munkatársai kíséretében ellátogatott a gunarasi iskolába is. Az iskola bejárata egy frekventált főútvonalra nyílik, ezért is nagyon fontos, hogy a gyermekek, de a szülők biztonsága érdekében is szabályozni lehessen a forgalmat.

Csorba Ottó a helyszínen mutatta meg a vendégeknek, miért fontos a jelzőberendezés. Azt is elmondta, a diákok egy gombnyomással maguk válthatják majd pirosra a lámpát, ami azért célszerű, mert amikor nincs tanítás, nem kell olyan gyakran leállítani a forgalmat. Azt is elmondta, a tervek szerint az elkövetkező két hónapban, de legkésőbb újévig várhatóan el is készülnek a munkálatokkal.

Sipos Hajnalka, a községi tanács topolyai önkormányzat helyiközösség-fejlesztési, oktatásügyi és civil szervezetekkel kapcsolatban illetékes tagja elmondta, lakhelyén, Zentagunarason is egy forgalmas főútvonal mellett van az iskola bejárata, ott néhány évvel ezelőtt már felállítottak egy közlekedési lámpát, ami nagyon hatékony megoldásnak bizonyult.

Azóta nem történt baleset, ami az azt megelőző időszakban sajnos gyakori volt, sajnos nem ritkán tragikus kimenetellel.

Csikós Hermina, az iskola igazgatója a közlekedésbiztonság fontossága mellett arra az örvendetes tényre is felhívta a figyelmet, hogy idén több elsőst írattak be az iskolába, mint az előző évben. Elsősorban a műszaki oktatás keretében, de más tanórákon igyekeznek a közlekedésbiztonság szempontból fontos tudnivalókra is megtanítani a gyerekeket.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, tp.
Többi hír