Ugrás a tartalomra

Tíz éve ünneplik március 15-ét a Petőfi szobornál a magyarcsernyeiek

Tíz éve ünneplik március 15-ét a Petőfi szobornál a magyarcsernyeiek

A bánáti Magyarcsernyén, a Petőfi Sándor Általános Iskola udvarában álló Petőfi-mellszobornál ma alkalmi műsorral és koszorúzással emlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire.

Ünnepi beszédet mondott Tanók Tamás, Magyarcsernye tanácselnöke és Kerekes József, a VMSZ alelnöke. Koszorúzott Magyarcsernye Helyi Közössége, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Magyar Nemzeti Tanács, valamint Magyarittabé, Muzslya, Torda és Tóba Helyi Közösségének küldöttsége. Az iskola felsős diákjainak a szavalatai tették ünnepélyesebbé az eseményt.

Tanók Tamás, Magyarcsernye HK tanácselnöke: „Pásztor elnök úr avatta fel ezt a szobrot 2014-ben. Azóta minden évben megemlékeztünk – kivéve mikor a kovid járvány volt, akkor az egy évben 2021-ben nem tudtuk ezt a megemlékezést megtartani, de előtte is és utána is minden évben megtettük. Ez a kis közösségek számára is nagyon fontos, hogy van egy ilyen hely, ahol meg tudunk emlékezni. Nem csak Pesten vannak olyan helyek és nem csak Budapesten volt fontos ez a forradalom, hanem a világ bármelyik táján élő magyarok, magyarság szempontjából is nagyon fontos, hogy meg tudjanak emlékezni erről a fontos eseményről, amely a magyar történelem egyik talán legfontosabb eseménye volt. És, hogy ezt itt helyben is meg tudjuk tenni.”
 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Együttműködő nemzet – A határon túli magyarság helyzete és jövője címmel tartottak Szabadkán, a Városháza dísztermébe
Közép–Európában egyedülálló a magyar nemzetpolitika