Ugrás a tartalomra

Tisztújítás a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségében

Tisztújítás a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségében

A zentai rendezvényen összegezték az elmúlt év munkáját és megvitatták a jövőbeni terveket.

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége a vajdasági magyar mezőgazdasági termelők egyik legnagyobb érdekvédelmi szervezete. 2006-ban alakult meg Palicson, mára pedig összesen 73 tagszervezettel rendelkezik. Egyebek között a szervezet keretében működő falugazdász programmal igyekeznek segíteni a gazdák munkáját.

Nagy Miklós, a szövetség elnöke: „A 19 falugazdász, aki Vajdaság-szerte működik napi szinten kapcsolatban van egymással, ugyanakkor ők napi szinten kapcsolatban vannak a gazdaszervezetek vezetőivel és a tagjaival is. Ez azt jelenti, hogy az információk átadása, az információcsere az meg van szervezve, és mindenki informálódik arról, hogy mik a legújabb történések.”

A szervezet a magyarországi agráregyesületekkel is számos együttműködést megvalósít.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnöke: „Szinte minden területen emberi, kollegiális és szakmai együttműködésünk van, teljes körűen. Tehát azt gondolom, hogy a vajdasági barátaink igazán példaként szolgálnak valamennyi Kárpát-medencei szervezet számára, az összefogásban, az együttműködésben, a kapcsolatok erősítésében és az emberek szolgálatában.”

A magyar Agrárminisztérium 2012-ben kezdte meg együttműködését a külhoni magyar agrárszervezetekkel. Céljuk, hogy munkájukkal elősegítsék a Kárpát-medencében élő, magyar ajkú gazdák fejlődését - mondta el Mészáros Balázs, a Kárpát-medencei Együttműködések Főosztályának vezetője: „Itt, Zentán tervben van egy borászati szaklaboratórium kialakítása, ha minden jól megy, akkor ennek az átadása ősszel meg is fog történni. Ez nem csak szőlészeti vizsgálatokra, hanem később talaj vizsgálatokra is használható lesz majd. Bízunk benne, hogy hamarosan ezt is használatba vehetik a vajdasági gazdálkodók.”

Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke köszöntő beszédében kiemelte, hogy a VASZ egyedülálló tevékenysége egymás közötti kapcsolattartást is biztosít a segítségnyújtás mellett: „Mi meg vagyunk arról győződve, hogy akkor tud a mi közösségünk előre haladni, ha az együttműködés napi jelleggel jelen van a politikai érdekvédelmi szervezetek és a szakmai szervezet között. Ez nem valamiféle politikai jól hangzó mondat, hanem az elmúlt bő másfél évtizednek a gyakorlata, amelyet számos példával alá tudnék támasztani az elmúlt bő 15 évből.”
 

A zentai tisztújítón újraválasztották Nagy Miklóst a VASZ elnökének, míg a szövetség új közgyűlési elnöke Balázs Ferenc lett, új elnökségi tagnak pedig Fekete Andort választották meg. Az említetteken túl a testületek összetétele az előzőekhez képest nem változott.
 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Valamivel hét óra után a magyarkanizsai városházán, ahol az azt megelőző órákban igencsak nagy volt a forgalom, a Vaj
Magyarkanizsán átadták az aláírásokat
A temerini önkormányzat az idén 2 millió 480 ezer dinárral járult hozzá a civil szervezetek rendezvényeinek szervezés
Megnövelte a civil szervezetek támogatását a temerini önkormányzat – Az idén érvényesült a magyar szervezetek részarányos támogatása