Ugrás a tartalomra

Temerin: Megtartották a 17. Dél-bácskai Tökfesztivált

Nem kedvezett az időjárás ma a temerinieknek. A szitáló eső és a süvítő szél ellenére azonban megtartotta 17. Dél-bácskai Tökfesztiválját a helyi Kertbarátkör.

A rendezvényt Juhász Attila, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára nyitotta meg: - Úgy érzem, hogy így közösen tudunk a gazdáknak segíteni, el tudjuk nekik mondani, hogy mik az újdonságok, és így közösen tudunk tenni azért, hogy a mezőgazdaság terén legyenek olyan programok, amelyek szavatolják a fejlődést.

A fesztivál jelentőségéről Snejder Sándor, a Kertbarátkör elnöke beszélt: - Ez egy mezőgazdasi rendezvény, a Kertbarátkör tizenhét éve próbálja serkenti a temerini és a vajdasági termelőket, hogy termeljenek. Az óriástök mellett megtermesztik a kolbásztököt, a fehér sütőtököt.

A megnyitót követően a bizottság lemérte a tököket, az óriástökök kategóriájában a torzsai Desnica Milan 274 kg-os töktermése lett a győztes, második 160 kg-os tökkel a szenttamási Milos Dinjaški, a harmadik viszont a szintén szenttamási Horváth Andor (121,7 kg).

A kolbásztökök versenyében a temerini Varga József töktermése bizonyult a leghosszabbnak (219 cm), őt a szintén temerini Varga Tibor követi (198,5 cm), majd a helyi Pece Éva (194cm).

A bírálóbizottság értékelte a legszebb kompozíciót is, a legötletesebbnek Faragó Radmila és Attila munkáját találta, a fehér tökök kategóriájában a temerini Jánosi Mártont (23,9 kg) díjazta.

Kovács Róbert, a bizottság elnöke így értékelt: - A nagy hő hatására a termények nem mutatkoztak sikeresnek, ennek következtében kevesebb tök érkezett, mint az előző években, a kolbásztökök jócskán megnőttek, viszont az óriástökök kategóriájában van visszaesés.

Varga József évről-évre benevez a fesztiválra: - Ez már a hetedik győzelmem itt Temerinben, Kikindán is háromszor első lettem.

Az idén nagyon meleg volt, eső sem volt, de örülök annak, hogy sikerült nyernem. A tökfesztivál keretében az idén is megtartották az iskolás gyerekek témával kapcsolatos rajzkiállítását, kihirdették a Legszebb konyhakertek vetélkedő eredményeit, az érdeklődők megvásárolhatták a hagyományos módon készített görhét és tökös rétest, megkóstolhatták az óriás görhét, aki pedig megéhezett, a sátor alatt elfogyaszthatott egy adag birkapaprikást. 

A 17. Dél-bácskai Tökfesztivál nyertesei részt vesznek majd a Nagykikindán megtartásra kerülő országos versenyen.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Ádám Csilla
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP