Ugrás a tartalomra

Takarítottak, karbantartottak, fertőtlenítettek

A járványhelyzet hatványozta a Komgrad közvállalat feladatait
Takarítottak, karbantartottak, fertőtlenítettek

Múlt évben az előirányozott munkaterv alapján sikerült lebonyolítani a topolyai Komgrad Kommunális Közvállalatnak az alapvető szolgáltatási, szerelési és karbantartási feladatait. Domány Dudás Diana igazgatónő hozzátette: azért éli meg sikerként a 2020-as évet, mert a járványhelyzet miatti intézkedések ugyan tovább terhelték elsősorban az emberi erőforrásaikat, mégis sikerült helytállniuk.
Domány Dudás Diana

– Valóban nehéz, ugyanakkor sikeres időszak áll mögöttünk. Topolya köztereinek, zöldfelületeinek karbantartása, a nyári szezonban a tóparti sétány tisztaságának megőrzése, ugyanitt az illemhely működtetése mellett folytattuk a már egyébként is megszokott szolgáltatásaink végzését. Üde foltként élhettük meg a hulladékgyűjtő kukák szépítési akcióját. Ebbe az elsősorban környezetvédelmi figyelemfelhívó megmozdulásunkba bekapcsolódtak a közintézmények is. A járványhelyzet magával hozta, hogy fertőtlenítőszerrel láttuk el a háztartásokat, április óta pedig minden kedden és pénteken folyamatosan fertőtlenítjük a közintézmények bejáratának a környékét – nyilatkozta az igazgatónő.

Az ivóvízhálózattal kapcsolatban a közvállalat folytatta a korábbi években megkezdett programot, amely az újonnan kiépített vízgyűrűkre való rákapcsolódásokat jelenti, illetve beépítették a tervekben előirányozott vízórákat.

– Bővítettük az ivóvizes kutak pumpakapacitását, a felszíni csapadékvizek elvezetésére szolgáló árkok tisztítását, betonozással történő beépítését. Ezt a Sinkovics József és a Szent Száva utca folytatásaként, az Ifjúság utcán, valamint a Július 7. utcán keresztül a Nikola Tesla utcáig oldottuk meg. A község megbízásából kiépítettük a tóparti kemping szennyvízelvezető hálózatát, illetve a vizesblokkjait. Sikerült a szennyvízszippantó járművünk felszerelését korszerűsíteni. Jelenleg is aktívan részt veszünk a készülő szennyvíztisztító berendezés próbaüzemelését megelőző feladatokban, és igyekszünk a szennyvízelvezető főcsatorna építése alkalmával szakmai segítséget nyújtani – ismertette Domány Dudás Diana, aki elárulta azt is, hogy két haszongépjárművel tudták bővíteni a közvállalat járműparkját, új sózóeszközöket vásároltak, ami havazáskor lehet hasznos. Mint ismeretes, a tél folyamán 13 lakástömb fűtését biztosítja a Komgrad, valamint a temetőkről is gondoskodik.
 

– A temetőkben a ravatalozókat új felszereléssel, padokkal, függönyökkel, gyertyatartókkal, koporsótartóval láttuk el, bútorokat cseréltünk, és felújítottuk a padlózatot. A Keleti temető ravatalozójában megkezdhette működését a hűtőberendezés. Ugyanitt befejeztük a kerítés építését, 25 új temetkezési helyet építettünk ki, amelyek nagy része rövid időn belül értékesítésre került. Emellett bővült az urnafal.

A környező községek gyakorlatával összhangban a topolyai sírkertekben is megkezdték a hozzátartozók figyelmeztetését azon nyughelyek esetében, amelyeknek bérleti díját több éve, évtizede nem törlesztik.

– Miután bizonyos sírok esetében több kommunikációs csatornát igénybe véve sem tudtuk felvenni a hozzátartozókkal, bérlőkkel a kapcsolatot, ezért kénytelenek voltunk értesítő táblácskákkal felhívni a figyelmet. Ez a terveink szerint tavasszal folytatódni fog. Egyébként jó tapasztalatokról tudok beszámolni, hiszen azok a hozzátartozók, akik megtalálták a sírra felhelyezett értesítést, felkerestek bennünket, és sikerült az adatokat egyeztetni. Ezzel pedig bővíthettük a topolyai temetők digitális adatbázisát – ismertette Domány Dudás Diana, aki felhívta a figyelmet, hogy folyamatosan működik a kutyamenhelyük, és az ő felelősségük az elhullott tetemek elszállítása is. Köztudott, hogy a múlt évben bezárták a zombori Proteinka vállalatot, ezért május óta az inđijai Energo Zelena cégbe szállítják községünkből az állati tetemeket.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K.P.D.
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks