Ugrás a tartalomra

Subotica traži povraćaj kasarne

SUBOTICA -Grad Subotica, nakon prikupljene obimne dokumentacije, zvanično će preko Republičke direkcije za imovinu zatražiti od Vlade Srbije da joj se u posed vrati nekadašnja kasarna "Kosta Nađ".

Članovi subotičkog Gradskog veća danas usvojenom odlukom formalizovali su inicijativu gradonačelnika Modesta Dulića, na osnovu koje će državnim organima biti upućen predlog sa svom dokumentacijom koja je pronađena u Istorijskom arhivu, a koja ide u prilog tezi da su zemljište i objekti kasarne bili u vlasništvu subotičke lokalne samouprave.

Kako je članovima veća predstavila sekretarka Sekretarijata za građevinarstvo i imovinu Gradske uprave Ana Lacković Fodor, dokumenta pronađena u Istorijskom arhivu govore da su parcele na kojima se nalaze objekti kasarne još 1878. godine bile u vlasništvu grada.

"To su podaci na osnovu kojih mi tražimo od Vlade da nama prenese ovaj kompleks bez naknade jer je to bila svojina grada koji je tamo izgradio, ako ne sve objekte na toj površini od osam hektara, onda bar neke od njih", rekla je Lacković Fodor novinarima nakon sednice veća.

Ona dodaje da nije svejedno da li će grad dobiti kasarnu bez naknade, ili uz naknadu, a što zavisi od objekata, odnosno šta je izgradio grad, a šta Vojska, a što sve sada nije poznato jer u katastru nema podataka o objektima Vojske, već samo o zemljištu.

Dulić je pokrenuo ovu inicijativu još početkom februara, s obzirom da je, kako tvrdi, ovu kasarnu grad podigao na svom zemljištu i o sopstvenom trošku.

"Kompleks kasarne 'Kosta Nađ', odnosno 'Prve kasarne', na površini od oko devet hektara, sa brojnim objektima, predstavljao bi idealnu lokaciju za smeštaj novih visokoškolskih institucija, novih fakulteta i istraživačkih stanica, kompatibilnih sa drugim razvojnim potencijalima grada", rekao je tada Dulić.

Vojska Srbije ponudila je u septembru prošle godine subotičkoj lokalnoj samoupravi na prodaju dva vojna objekta koji se nalaze u ovom gradu za ukupnu sumu od oko 10 miliona evra, gde je pored ove kasarne ponuđen i Dom vojske u centru grada.

Dulić je tada Tanjugu izjavio da je lokalna samouprava zainteresovana samo za kasarnu, jer je ona "komercijalno interesantna".

Po pitanju Doma vojske, Dulić je izjavio da je vrednost od oko pet miliona evra precenjena, te da grad u ovom momentu nema toliko sredstava.

Inače, subotička lokalna samouprava, kao prva u Srbiji, 2010. godine za 1,85 miliona evra od republičke Direkcije za imovinu kupila nekadašnju kasarnu Vojske Jugoslavije "Petar Drapšin", poznatiju kao "Druga kasarna", kao i vojni poligon "Radanovac" ukupne površine 144 hektara.

Szerző (Forrás)
RTV
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP
A Vajdasági Magyar Szövetség Ada községi szervezete hétfő este adta át a községi választási bizottságnak a valamivel
A VMSZ teljes, 29 fős listával indul a választáson Adán