Ugrás a tartalomra

Strelci krivi za uništene useve

Subotičani kivni na protivgradnu zaštitu

Komisije Gradske uprave u Subotici još utvrđuje štetu na njivama i vinogradima usled nevremena koje je zahvatilo Bačku pre dve nedelje, a ratari tvrde da je uzrok nemar protivgradne odbrane jer strelici nisu ispalili rakete.

Led veličine šljiva padao je nekoliko minuta, a prema procenama šteta je oko milion evra. Lokalna samouprava je uputila dopis centru u Bajši da se preispita rad pojedinih strelaca.

– Dobili smo obećanje da će mere biti preduzete, ali dogovor još nije stigao. U budžetu nema novca za naknadu štete ratarima, a ni pokrajina ne može da pomogne. Srelci skromno zarađuju, ali ako su prihvatili obaveznu ne smeju izostati s posla – naglašava Šimon Ostrogonac, član Gradskog veća za poljoprivredu.

                Prema njegovim rečima, u mestima gde je bilo štete rad strelca je problematičan već duže vreme. Recimo, u Čantaviru meštani nisu ni znali da imaju stanicu za protivgradnu odbranu i objekat je zarastao u krov. – Prošle godine između Vojvodine i županije Čongrad u Mažarskoj je potpisan sporazum po kome će odbrana od leda moći da bude stavljena u pogon pre nego oblaci pređu granicu, međutim, novi pravilnik još nije na snazi jer nije potpisan na državnom nivou. Njegovu primenu možemo očekivati za godinu dana kada u Mađarskoj bude završena izgradnja stanice u Sentešu – objašnjava Ostrogonac.

Grad plaća rakete – Centar u Bajši je pod integracijom MUP-a, ali grad za kupovinu raketa plaća 50 odsto troškova što je prošle godine bilo oko tri miliona dinara. – I ove godine ćemo rebalansom izdvojiti dodatna sredstva i zato smatramo da treba da imamo izveštaj o njihovom radu – ističe Ostrogonac.

 

Szerző (Forrás)
Biljana Vučković, Blic
Többi hír