Ugrás a tartalomra

Smena na čelu JKP „Čistoća“Subotica

Traže odgovornost bivšeg direktora

Odbornici Skupštine grada usvojili su ostavku doskorašnjeg direktora Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća i zelenilo“, Vladimira Dragina i na njegovo mestu su, u funkciji vršioca dužnosti, imenovali  Josipa Kovača Striku.

Predstavnici opozicije, ali i Saveza vojvođanskih Mađara, koji je deo vladajuće koalicije, zatražili su da se ispita odgovornost bivšeg direktora za vreme čijeg je rukovođenja, od 2011. godine, ovo preduzeće nagomilale dugove teške više desetina miliona dinara.

Mora se ispitati gubitak od 80 miliona dinara.

Deo vladajuće koalicije pričamo oko ostavke zbog zdravstvenih razloga želi da abolira bivšeg direktora od odgovornosti, ali svi znamo da su gubici i veći od prikazanih. Imamo informacije da je tamo bilo velikih zloupotreba, najviše vezanih za gorivo, te smo došli do podataka da je na mesečnom nivou na hiljade litara benzina kojeg je plaćala „Čistoća“ završavalo u privatnim rukama – rekao je Ilija Maravić, predsednik subotičkog odbora Srpske napredne stranke.

Jene Maglai, predsednik Gradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara, naglasio je da se prošlost ne sme abolirati i istakao je da se mora utvrditi šta se tokom prethodne dve godine dešavalo u „Čistoći.“

- Kada je dolazio u „Čistoću bivši direktor je, prema informacijama koje sam dobio od zaposlenih u ovom preduzeću, zatekao 20 miliona dinara na računu, a sada je firma u minusu bar 80 miliona.

Ovo se ne sme zataškati, naročito kada sam došao do saznanja da će gospodin Dragin, umesto da razjasni kako je nastao ovakav gubitak, biti nagrađen radnim mestom u drugom gradskom javnom preduzeću – rekao je Jene Maglai, dok je njegov stranački kolega Đerđ Bucko dodao da ima indicija i da je na platnom spisku „Čistoće“ bilo više osoba koje niko nikada nije video u ovom preduzeću.

Odbornik Demokratske stranke Petar Balažević  istakao je da se predstavnici Srpske napredne stranke i Saveza vojvođanskih Mađara služe „preoštrim kvalifikacijama“, te da će nadležni organi utvrditi da li je bilo personalnih propusta, iako je državni revizor već dao pozitivan izveštaj o ovom preduzeću.

 - Ovo nije prvo javno preduzeće koje posluje u minusu zbog netržišnih cena svojih usluga. Cene usluga „Čistoće i zelenila“ nisu povećavane od 2008. godine, a uslovi na tržištu su se mnogo promenili  i tu treba tražiti razloge za gubitke u ovom preduzeću – zaključio je Petar Balažević. Pozivano i obezbeđenje

U jednom trenutku došlo je i do malog incidenta, kada je odbornik Silard Almaši izašao za govornicu i ćutao jer mu je u nekoliko navrata oduzimana reč uz  obrazloženje da se ne drži dnevnog reda.

Predsednica Skupštine je pozvala i obezbeđenje, ali se on sklonio nakon što su odbornici izglasali da je povredio poslovnik.

Szerző (Forrás)
Blic, Dragan Šolaja
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP