Ugrás a tartalomra

Sastanak o Guči - isti instrumenti, različite note

GUČA - Na današnji dan 1961. godine na praznik Pokrova presvete Bogorodice održan je prvi Sabor trubača u Guči u crkvenoj porti ove varošice.

Posle 52 godine od prvog Sabora, danas su se u Centru za kulturu u Guči okupili kapelnici većine orkestara koji su učestvovali na prethodnim takmičenjima da bi se podsetili i obeležili ovaj dan, ali i da bi otvoreno razgovarali o svim nedostacima i nesporazumima koji, kako kažu, neminovno prate ovaj trubački festival. Najviše zamerki bilo je od orkestara sa juga Srbije.
Njihove primedbe odnosile su se na baraž kao način izbora orkestara, sastav žirija i dodele nagrada.

Kapelnici orkestara iz zapadne Srbije, koji su ove godine bojkotovali predtakmičenje na Zlatiboru, tvrdili su da je izbor za najboljeg trubača i orkestar namešten i da su raspored pobednika znali nekoliko dana pre samog takmičenja.

Oni su insistirali da se žiri, koji već 14 godina odlučuje o pobednicima, zameni novim članovima, sa čim su se saglasili i predstavnici orkestara sa juga.

Adam Tadić direktor Centra za kulturu i Sabora, rekao je da se primedbe na način kvalifikacija mogu uzeti u obzir, kao i isplata dnevnica i putnih troškova, ali da se u kvalitet i nepristrasnost žirija ne može sumnjati.

On je kazao da je kvota za broj učesnika na finalnom takmičenju odredena i da je to 16 orkestara. Prema njegovim rečima, razlog zašto nije moguće da kao do pre neku godinu na finalno takmičenje izađe 20 orkestara je vreme koje je neophodno dobiti od emitera za direktan prenos finala.

Kapelnici Bojan Ristić, Stojan Krstić i LJubivoje Diković mišljenja su da je već nekoliko godina unazad ishod takmičenja poznat pre samog Sabora i da je najodgovorniji za takvo stanje upravo Adam Tadić.

Oni tvrde da je žiri donosio odluke pod pritiskom i da svake godine biraju najboljeg trubača po odredenom ključu, a ne po umeću sviranja na ovom instrumentu.
"Mi možda ne umemo da sviramo na notu, ali neka ne misle članovi žirija da nemamo sluha, odlično mi čujemo ko je muzicirao najbolje", rekao je Krstić.

Predstavnici orkestara koji su bojkotovali predtakmičenje na Zlatiboru kategorični su i kažu da će i naredne godine ovo trubačko nadmetanje proći bez njih.

Predsednik Saborskog odbora Mladomir Sretenović rekao je da ima dovoljno vremena da se dogovore i izglade nesuglasice, kako bi ova najveća trubačka fešta iduće godine prošla bez trzavica i ružnih reči.

Szerző (Forrás)
Tanjug, M. Jelesijević
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP
A Vajdasági Magyar Szövetség Ada községi szervezete hétfő este adta át a községi választási bizottságnak a valamivel
A VMSZ teljes, 29 fős listával indul a választáson Adán