Ugrás a tartalomra
2022.07.18 - 11:33

Rózsa Sándor Fesztivál Hajdújáráson

Rózsa Sándor Fesztivál Hajdújáráson

 Új helyszínen, de a már megszokott tartalmas programokkal várta a látogatókat a VI. Rózsa Sándor Fesztivál Hajdújáráson.

Júliusban van a híres alföldi betyár, Rózsa Sándor születésének évfordulója. Hajdújáráson immár hatodik alkalommal fesztivál keretében emlékeznek meg erről az eseményről.
 

A Rózsa Sándorról való megemlékezés nem véletlen, hiszen a legendás betyár Szeged, Kecskemét és Szabadka környékének tanyavilágában tevékenykedett. Gyakori vendége volt az itteni csárdáknak. A Ludasi-tavon lévő náddal benőtt sziget pedig számos búvóhelyének egyike volt.

Nem véletlen az sem, hogy a főzőversenyen birka főtt a bográcsban.

Ments András, zsűritag, Vajdasági Fehérasztal Lovagrend: „A betyáréletnek az egyik fontos étele, és ugye Rózsa Sándor ezen a területen tevékenykedett. Volt olyan csárda, ahová rendszeresen ellátogatott és alapvetően a főétel akkor már a birkapörkölt volt.”
 

A fesztiválnak már hagyománya van, amelyre külföldről is visszajárnak nem csak a felnőttek, hanem a gyermekek is.

Tonković Marko, Ausztria: „Tetszik, hogy minden jó dolog van, amit bírnak a gyerekek csinálni, a programok, hogy sokat főznek, finomakat.”

A eseménynek a Ludasi-tó partja, a Zöld központ adott otthont.

Sövény Rudolf, szervező, Rózsa Sándor fesztivál, Hajdújárás: „Idén új helyszínen, mivel az előző helyszínt úgy gondolom, hogy már nagy mértékben kinőttük. Szerencsére az évek folyamán egyre több és több ember jött és ennek köszönhetően arra a döntésre jutottunk, hogy helyszínt változtatunk. Itt nagyobb helyünk van, jobban elférünk.”
 

Kern Imre, Szabadka alpolgármestere nyitotta meg a rendezvényt, aki kiemelte, hogy manapság is vannak utódai az alföldi betyárnak. „Ma is vannak utódai Rózsa Sándornak, akik küzdenek a közösségért, és ezért minden elismerésem. Akik a mikroközösségért küzdenek, illetve azokért, akik a délvidéki magyar közösségért küzdenek.”
 

Az ünnepségre Magyarországról is érkeztek vendégek, akik nem jöttek üres kézzel. A Ludasi-tó partján, a korábbi években felállított és időközben megrongálódott Rózsa Sándor-tábla helyett ajándékoztak egy újat.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
2023.05.26 - 10:28
Harmadízben hirdette meg a Magyar Nemzeti Tanács a Vajdasági Jogászösztöndíj Programot.
A hallgatók tanévenként 10 hónapon át részesülnek a nettó 100 ezer forintos ösztöndíjban
2023.05.25 - 14:01
Az Újvidéki Vásár 100 éves fennállása alkalmából elköteleztük magunkat arra, hogy az általa képviselt érték örökre me
Pásztor István a vajdasági magyar vállalkozók kínálatát is megtekintette az újvidéki mezőgazdasági kiállításon