Ugrás a tartalomra

Prvo koncertno izvođenje Vagnerovog Holanđanina u Beogradu

BEOGRAD - Obavezno delo na repertoaru mnogih svetskih operskih kuća, romantična opera u tri čina "Holanđanin lutalica" velikog nemačkog kompozitora Riharda Vagnera(1813 - 1883), Beogradska filharmonija prvi put je u Beogradu koncertno izvela u prepunoj Kolarčevoj zaduzbini.

U godini kada čitav svet obeležava 200 godina od rođenja Vagnera, Beogradska filharmonija prvi put u svojoj istorji integralno je izvela Vagnerovu operu "Holanđanin lutalica" pod dirigentskom upravom svog šefa dirigenta Muhaja Tanga.

Četvrtu sezonu na čelu Beogradske filharmonije Tang je započeo delom kompozitora koga ceni kao velikog majstora čije su ideje i principi još uvek avangardni.
Jedan od najznačajnijih kompozitora poznog romantizma, autor monumentalnih muzičko scenskih dela koja se i danas izvode širom sveta, Vagner je svog "Holanđanina lutalicu" komponovao 1841.godine inspirisan vlastitim doživljajem oluje u koju je upao putujući brodom od Rige do Londona preko norveških fjordova.

Osnova za prvu operu kojom je otvoren slavni Bajrotski festival 1876.godine je satirična novela Hajnriha Hajnea "Memoari gospodina Šnabelebopskog", nastele prema narodnoj legendi po kojoj je Vagner napisao libreto.

Opera "Holanđanin lutalica" premijerno je izvedena u Narodnom pozorištu u Beogradu 1954.godine, imala je nekoliko premijernih obnova ali večeras je prvi put koncertno izvedena u Beogradu.

Operu "Holanđanin lutalica" Beogradska filharmonija izvela je sa renomiranim vokalnim solistima iz Mađarske, Srbije i Nemačke: sopranom Silvijom Ralik, mecosporanom Ivom Profaca, tenorima Tomasom Pifkom i Ištvanom Horvatom, baritonom Johanesom Šverskim i popularnim basom Gaborom Brecom i horom Kodalj iz Debrecina.

Szerző (Forrás)
Tanjug, M. Đoković
Többi hír