Ugrás a tartalomra

Padén is megemlékeztek a márciusi ifjakról

Padén is megemlékeztek a márciusi ifjakról

Az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozatai és hősei előtt tisztelegtek vasárnap délután Padén. A megemlékezés a helyi Takáts Rafael Magyar Kultúrkör szervezésében valósult meg.

A megemlékezés a padéi katolikus temetőben vette kezdetét, ahol az istentisztelet keretében megkoszorúzták az itt elhelyezett kopjafát.

Komáromi Róbert, a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör elnöke: „Mi itt, Padén nagyon fontosnak tartjuk, hogy minden évben megemlékezzünk az 1848/49-es forradalomról és azokról az emberekről, akik akkor megírták a magyar történelmet. A kis gyerekektől kezdve, egészen az idősebb generációig, mindig törekszünk arra, hogy megemlékezzünk azokról az emberekről. Azt sem szabad elfelejteni, hogy mi magyarok írtuk a történelmet és ezt akkor is vinni kell tovább, ha csak egy magyar lesz is a világon.”

A rendezvény folytatásában a helyi Takáts Rafael Magyar Kultúrkör udvarán található, Kossuth Lajos szobornál is elhelyezték a megemlékezés virágait.

Kormányos László, a VMSZ Csóka községi szervezetének elnöke: „Hatalmas ereje van, főleg, ha tudjuk, hogy Padé egyike a többnyire magyar lakta településeknek és kimondottan a szabadságérzetét is szereti kifejezni. Öröm ide jönni, a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör évről-évre visszamenőleg méltó módon emlékezik meg a szabadságharc és forradalom hőseire.”

Az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc a magyar nemzeti identitásnak egy központi jelentőségű eseménye, emelte ki Hugyik Richárd, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának kultúrával megbízott tagja.

Hugyik Richárd, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának kultúrával megbízott tagja: „Ebben az 1848-as szabadságharcban a délvidéki hadszíntér is úgynevezett kis háború volt és ebben az itt élőknek is komoly szerep jutott, bár nem sikerült győzelemre vinni, de eredményei ennek ellenére megvalósultak és végül Deák Ferenc bölcsességének és kompromisszumkészségének hatására 1867-ben a kiegyezésben az Osztrák-házzal is ki tudott egyezni a magyar politikum. Szerintem erre nagy mértékben oda kell figyelnünk és ebből kell hitet, erőt merítenünk a jövő politika és nemzet építése szempontjából.”

A megemlékezés zárásaként a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör ünnepi műsorát tekinthették meg a résztvevők.
 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Együttműködő nemzet – A határon túli magyarság helyzete és jövője címmel tartottak Szabadkán, a Városháza dísztermébe
Közép–Európában egyedülálló a magyar nemzetpolitika