Ugrás a tartalomra

„Packe” ministarstva Savetu za kulturu

Da li su pisma onemogućila slobodu javnog govora

Dva pisma poslata na adresu Nacionalnog saveta za kulturu (NSK) iz Ministarstva kulture bila su juče tema Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine RS. Prvo je poslao državni sekretar Dejan Ristić, i taj su dopis članovi odbora ocenili kao „nemušt” i „nerazumljiv”, a poslanica Gorica Mojović je rekla da čestita svakome ko iz prvog puta razume šta je pisac želeo da kaže.

Pismom se, kako je rečeno, poručuje da se Savet za kulturu izbacuje iz prostorija Ministarstva kulture.

Dejan Ristić u pismu je naveo sledeće: „Posledica izmeštenosti Nacionalnog saveta za kulturu iz njegovog izvorišta, to jest sistema zakonodavne vlasti, te nedovoljno profilisana pozicija Ministarstva kulture i informisanja kao organa izvršne vlasti u odnosu na sam savet rezultirali su blokadom procesa osmišljavanja svih elemenata Strategije razvoja kulture u Republici Srbiji, kao i njene izrade i usvajanja… Verujem da ćete se usaglasiti sa neophodnošću vraćanja saveta u sistem zakonodavne vlasti, u suštinskom, logističkom i operativnom smislu.”

Drugo pismo Nacionalnom savetu za kulturu poslala je državna sekretarka Gordana Predić, povodom izjave Vesne Injac-Malbaše, člana NSK. Vesna Injac-Malbaša je na debati Sajma knjiga govorila o nemogućnosti primene Zakona o javnim nabavkama u bibliotekama. U pismu je izneto da se takvom izjavom u javnosti stvara utisak da Ministarstvo kulture ne prepoznaje teškoće do kojih je došlo primenom Zakona o javnim nabavkama.

Gorica Mojović je napomenula da je četiri člana saveta imenovala upravo vlada RS i da je ovo pismo opasno i upozoravajuće jer onemogućava slobodu govora, a kompozitorka Ivana Stefanović, član NSK, smatra da pomenuto pismo predstavlja „kontrolu nad profesionalnim mišljenjem”.

Ona je podsetila da se savet oglasio kada god su najozbiljnije teme bile u pitanju, da su doneli strategiju prioriteta delovanja u kulturi i metodologiju kako bi trebalo da izgleda strategija razvoja kulture. Predsednica Odbora za kulturu Vesna Marjanović je ocenila da pisma državnih sekretara predstavljaju nedopustivo mešanje izvršne vlasti u rad nezavisnih institucija.

Zaključak odbora jeste da Nacionalni savet za kulturu savesno i redovno obavlja svoje aktivnosti u skladu sa Zakonom o kulturi i da hitno treba da bude razmatran predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi, iako, kako je rečeno, postoje ozbiljni pokušaji da se zakon povuče i osujeti. Izmene bi omogućile rad Nacionalnog saveta za kulturu i odgovarajuće uslove – prostorije, kompjuter, sekretara itd.

Takođe, rečeno je da će predstavnici Ministarstva kulture što pre ponovo biti pozvani na sednicu Odbora za kulturu, kako bi se rešila ova pitanja budući da iz ministarstva juče niko nije prisustvovao odboru, a razlog smo saznali opet iz pisma. Ministar kulture Ivan Tasovac poslao je pismo u kom stoji da je ova rasprava važna, ali da im poziv nije upućen blagovremeno.

Duško Paunković, predsednik Nacionalnog saveta za kulturu, prokomentarisao je da je ministar kulture Ivan Tasovac pokazao želju da savetu obezbedi sve što je potrebno za njegov rad, ali da postupci ministra pokazuju da to nije učinjeno.

„Na oba sastanka sa Tasovcem pokazano je nerazumevanje uloge saveta, budući da se smatra da je savet podređen ministarstvu i da treba da izvršava odluke ministarstva. Savet je ministarstvu dao niz predloga, nijedan odgovor nam nije stigao, a sada nam predlažu da se savet izmesti iz Ministarstva kulture”, rekao je Paunković i podsetio da savet ne raspolaže nikakvom vlašću.

Skupština Srbije osnovala je savet 2011. i njegova uloga je savetodavna, on daje predloge za kreiranje kulturne politike. Članovima je mandat pet godina. Savet je brojao 19 članova, dva su podnela ostavku i još ih niko nije zamenio.

Članove su predlagali vlada, umetnička udruženja i strukovne institucije. Sastanke su održavali najpre u zgradi SIV-a, a na poziv bivšeg ministra kulture Bratislava Petkovića prešli su u prostorije ministarstva. Članovi rade besplatno, a oni koji su iz unutrašnjosti iz svog džepa plaćaju put do Beograda kada jednom mesečno dolaze na sastanke saveta.

Pismo iz najbolje namere

Državna sekretarka u Ministarstvu kulture Gordana Predić izjavila je juče za naš list da je predsedniku Nacionalnog saveta za kulturu Dušku Paunkoviću pismo poslala iz najbolje namere, kako bi se što pre došlo do zajedničkog rešenja.

Szerző (Forrás)
Politika, M. Sretenović
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm