Ugrás a tartalomra

Pačirsko more

U petak je otvoreno termalno kupalište u Pačiru. Početak sezone se može nazvati prilično skromnim: prvog dana je bilo samo nekoliko desetina kupača, u vodi od oko 30 stepeni. Na otvaranju je bio prisutan predsednik saveta mesne zajednice Pačir, Zoltan Sombati, koji je medijima izjavio da su se temeljito pripremili za početak sezone.

- Nažalost, sa izgradnjom zatvorenog dela nismo počeli, zbog toga nam je važna letnja sezona. Prvi dan je zagrevanje i za osoblje i za sistem: važno je da sve ide kao po loju, pošto smo ipak tokom zime izašli iz prakse. U odnosu na prošlu godinu, uspeli smo proširiti broj klupa, suncobrana i druge oporeme.

Tokom proleća je popravljena pumpa, a planiramo i kupovinu rezervne pumpe jer ne možemo biti sigurni da će postojeća biti dovoljna. Temperaturu vode za sada uspevamo održati na oko 30 stepeni što se može nazvati idealnom temperaturom – rekao je Sombati.

Termalna voda koja popunjava kupalište izvire iz dubine od 1.400 metara, sadrži 21 gram soli po litru, a pomaže kod rehabilitacije nakon preloma kostiju, upale mišića i kod oboljenja kožnih i disajnih puteva.

Termalna voda iz Pačira je tokom zime mnogima nedostajala jer su im se pojavile tegobe i vratili bolovi. Sombati kaže da ipak nije njihova krivica što se nije izgradio zatvoren deo, u koji bi goste mogli primati cele godine.

- Prošle godine smo već imali dovoljno para za izgradnju zatvorenog dela, a pripremili smo i planove, raspisali javnu nabavku, koju je, nažalost, investitor poništio svojom žalbom. Prema zakonu, u ovom slučaju, čak 6 meseci ne možemo raspisati novu javnu nabavku.

Zatvoreni deo će biti dužine oko 400 metara, što će za sada zadovoljiti potrebe. Nadam se da će se ovaj deo izgraditi do početka zime i da ćemo moći primati goste već ove godine – dodao je predsednik saveta mesne zajednice.

Sombati kaže da su uspeli proširiti parking od donacija dobijenih od pokrajine. Takođe će se od pokrajinskih para asfaltirati put koji vodi pored kupališta, što znači da će se povezati sa putem koji vodi prema Bajmoku.

Cene ulaznica se nisu promenile: dnevna karta za odrasle košta 300, a za decu 200 dinara. Postoje i porodične ulaznice sa kojima jedno dete može besplatno da se kupa.

Mesečna karta za odrasle je 3 hiljade, a za decu 2 hiljade dinara. Kupalište je otvoreno svaki dan od 10 do 19 časova, a tokom leta će biti i noćnog kupanja, između 20 i 23 časa.

Szerző (Forrás)
Mađar so
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt