Ugrás a tartalomra

Ovacije Isidori Žebeljan na srpskoj premijeri opere

BEOGRAD - U svetu najizvođenija srpska kompozitorka akademik Isidora Žebeljan, čija dela srpska muzička javnost očekuje sa radoznalim nestrpljenjem, nagrađena je ovacijama u Jugoslovenskom dramskom pozorištu na srpskoj premijeri opere "Dve glave i devojka" koja je izvedena u okviru 45.Bemusa.

Brojna publika, studenti, kolege kompozitori svih generacija, među kojima i hrvatski kompozitor, aktuelni predsednik Ivo Josipović koji je specijalno došao da čuje novo delo svoje prijateljice čiju karijeru pomno prati, višeminutnim aplauzima iskazali su dobrodošlicu uzbudljivoj komičnoj operi, izvođačima i posebno autorki.

Moderna, brza, duhovita opera bajka, delo puno topline ali i sarkazma u kome se prepliću mistično i bajkovito, prošlost i sadašnjost, briljantno je ispričana u dahu.

Bajkovita komedija u pet scena, u trajanju od sata, bez pauze, premijerno je izvedena prošle godine na festivalu u Italiji "Settimana Musicale Senese" u Sijeni kao porudžbina Fondacije Akademije Kiđana iz Sijene.

Prva srpska opera ikada izvedena u svetu na srpskom, ocenjena je tada kao "laka i bogata slovenskim mirisima i balkanskom zavodljivošću, da je živa, originalna i u potpunosti odudara od uljudnog akademizma kojim je opterećen savremeni muzički teatar".

Opera je večeras prvi put izvedena u Srbiji, pred publikom koja je smehom učestvovala u svakoj duhovitoj rečenici naratora, glumca Nikole Đuričkog, šeretskim citatima kompozitorke Žebeljan koja maestralno u svoj prepoznatljiv muzički jezik dodaje moderno obojene bajalice, razbrajalice, dodolske pesme, tradicionalnu muziku Balkana na jedinstveno duhovit način.

Komična opera "Dve glave i devojka" po libretu Borislava Čičovačkog, moderna je muzička bajka o dvojici mladića, prijateljima koji su odrasli zajedno. Čandra je trgovac i intelektualac, voli da razmišlja, ima lepo lice i pametan je.

Njegov drug Bati je suprotnost, pastir lepog tela, pun životne energije, jednostavan i neobrazovani. U trouglu priče nalazi se lepa devojka Padma koja sve "zakuva" jer svog muža Čandru voli ali njene putene želje ispunjava pastir Bati.

U priči je i boginja Kali, akrobata koji lebdi na sceni i neobično pojačava bajkovitost priče ali i duhovitost i veliku emotivnu slojevitost autorke Žebeljan. .

Izvanredan Žebeljan Orkestar pod dirigentskom upravom Premila Petrovića i solisti - sopran Ajle Asonji, sopran Aneta Ilić, tenor Pjotr Pročera, bariton Ajvan Ladlou, oduševili su publiku 45.Bemusa.

Fascinantnom ukupnom konačnom "izgledu" opere doprineli su izraelski reditelj i koreograf Ran Artur Braun, reditelj i scenograf , kostimograf Angelina Atlagić i estonski akrobata zadužen za scenski pokret i akrobacije Peter Gros.

Szerző (Forrás)
Tanjug, F.Krainčanić
Többi hír