Ugrás a tartalomra

Otvorena prva Omladinska kancelarija DKMT u Subotici

Tokom vikenda je u Subotici otvorena prva kancelarija za mlade u saradnji Omladinskog Saveza Evroregiona Dunav-Kereš-Maroš-Tisa i Saveza Vojvođanskih Đaka koja se naziva DKMT-MOST.

Cilj kancelarije je da poveže mlade Mađare koji žive izvan granica Mađarske u krvotok mađarskih i evropskih omladinskih organizacija. Kancelariju je otvorio Norbert Kiš, zamenik državnog sekretara zaduženog za omladinu i sport vlade Mađarske.

Jedan od ciljeva kancelarije će biti da mladima mađarske i druge nacionalnosti pruža informacije u oblasti školstva, rada, stipendija, sportskih i kulturnih programa, o putovanjima, o mogućnostima smeštaja itd.

Norbert Kiš je naglasio: kancelarija pruža razne mogućnosti ali ove mogućnosti treba znati iskoristiti. „Usluge kancelarije mogu da koriste i mladi srpske nacionalnosti čime jačamo dijalog i saradnju između dva naroda“ – naglasio je Kiš.

Na svečanom otvaranju je bio prisutan i Janoš Čikos zamenik pokrajinskog sekretara zaduženog za sport i omladinu. On je govorio o tome koliko je važno da mladi ostanu u svojoj domovini ali je dodao: za to treba stvoriti i povoljne uslove.

Mladi u kancelariji prvenstveno mogu dobiti informacije i pomoć, ali je cilj i jačanje mobiliteta mladih u oblasti sporta, kulture, programa zamene itd. Kancelarija je član i kancelarije EURODESK čije je sedište u Segedinu. To je mreža koja ima 3000 kancelarija širom Evrope koje su u dnevnom kontaktu čime se i mladima iz Subotica pruža ista mogućnost.

Novootvorena kancelarija je u Subotici u ulici Matije Korvina 9.

Szerző (Forrás)
Mađar so
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt