Ugrás a tartalomra

Orban o poplavama: Pripremite se na najgore

BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orban najavio je da će se Mađarska danas suočiti sa vrhom poplavnog talasa i poručio sunarodnicima da treba da se pripreme na najgore, javila je nacionalna novinska agencija MTI.

"Nažalost, vodostaj Dunava izmeren na granici već je premašio maksimalni nivo svih vremena", rekao je Orban na konferenciji za novinare.

Dunav je jutros dostigao 8,79 metara u obližnjim Nagibajču što za četiri centimetra iznad prethodnog rekordnog vodostaja.

"Treba da se pripremi za najgore", rekao je Orban i zamolio Mađare da budu kooperativni u naporima da se spreči katastrofa mada su već najveće broj snage za vanredne situacije upućene u kritične delove zemlje u Moson rukavac i kod Giorujfalu, navodi MTI.

AFP dodaje da oko 10.000 ljudi, uključujući i mađarske vojnike, radilo je tokom noći i jutra da bi ojačali zaštitni nasipa duž oko 700 kilometara duž obale reke Dunav.

Nivo Dunava u Mađarskoj nastavio je da raste tokom noći, premašivši dosadašnje rekorde, a očekuje se da će vrh poplavnog talasa u ponedeljak stići u Budimpeštu.

U Rajki na granici sa Austrijom, nivo Dunava jutros u četiri bio je 6,46 metara što je više od prethodnog rekordnog nivoa od 6,42 metra iz 2002, a kod Đur, 100 kilometara zapadno od prestonice, dostigao je 8,86 metara.

Najkritičnija situacija je u selu pored Đura gde klizanje terena ugrožava zaštitni zid od poplava. Vlasti još nisu naložile evakuaciju, ali je rano jutros poslata vojska kako bi utvrdila zaštitni zid.

Szerző (Forrás)
RTV, Tanjug, Beta
Többi hír
Műhelymunkát tartott a hétvégén a Nefelejcs kézimunkacsoport, amelyen mintegy kilencvenen vettek részt.
A topolyai Nefelejcs kézimunkacsoport tevékenységéről