Ugrás a tartalomra

Óbecse: A tavalyi 16 után idén 42 elsőse lesz a Petőfi Sándor Általános Iskolának

Óbecse: A tavalyi 16 után idén 42 elsőse lesz a Petőfi Sándor Általános Iskolának

Majdnem háromszor annyi magyar ajkú elsős kezdi meg őszre tanulmányait az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolában, mint tavaly.

A tartományi költségvetésből idén 7,5 millió dinár jutott a tanintézmény felújítására. A településen több beruházás is megvalósult az elmúlt időszakban, a többi között a Than Emlékház új szárnyát a jövő héten adják át rendeltetésének. Az idén 42 magyar elsőse lesz az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolának – ez a szám tavaly csak 16 volt. Egy évvel ezelőtt a bezárástól a civilek és a magyar politikusok összefogása mentette meg a tanintézményt, ahol az egész napos oktatás keretében ma már komoly tehetséggondozás folyik, szeptemberben pedig végre új tornaterem várja majd a diákokat.

Potrebić Tőzsér Gabriella, a Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója: „A felszereltség és a jól képzett pedagógusok mellett a tehetséggondozásra fektetünk hangsúlyt, főleg a topolyai futballklubbal való együttműködésre napi szintű edzésekkel, matematika-szakkör, robotika, vállalkozáskészség-fejlesztési programok, anyanyelvápolás és drámapedagógia.”

Óbecse eredményesen szerepelt a tartományi oktatási titkárság pályázatain, ennek köszönhetően oktatási célokra 42,5 millió dinár érkezett a községbe. A Petőfi iskolába az elmúlt négy évben 7,5 millió dinár jutott felújításokra.

Nyilas Mihály, a tartományi oktatási titkárság titkára: „Nagyon örülünk annak, hogy a Petőfi megmaradt, köszönhető ez a lakosoknak, a szülőknek, a tanároknak, a politikusoknak, akik melléálltak ennek a nagy harcnak, ami eredményesen végződött. Látjuk azt, hogy egy életképes iskoláról van szó.”

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke munkatársaival ma meg is látogatta az iskolát, az utcafelújításokat és az átépített városközpontot is megnézte, végül pedig a Than Emlékházban folytatott eszmecserét az óbecsei polgárokkal.
„Az óbecsei VMSZ szervezet megújult, fölfrissült, lendületesebbé, energikusabbá és ambiciózusabbá vált, ez minden egyes megnyilvánulásukban tapasztalható. Ennek van egy kisugárzó ereje, mert ez nem a VMSZ miatt fontos, hanem az itt élő közösség miatt, és azt látom, hogy ez a pozitív alapállás és ez a belső energia kisugárzik az egész közösségre.”

Az óbecsei Than Emlékház új szárnyát a jövő héten adják át a rendeltetésének.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír