Ugrás a tartalomra

Muzej bluza sledeće godine u Sent Luisu u SAD

SENT LUIS, 14. oktobra 2013. Američki Nacionalni muzej bluza biće osnovan sledeće godine u Sent Luisu, iako ljubitelji tog muzičkog žanra gradom bluza u SAD smatraju Čikago, zahvaljujući velikoj migraciji crnaca sa juga u njega početkom i sredinom 20. veka.

Robert Džonson, otac bluza, proslavio je pesmu "Sweet Home C h i c a g o", a Čikago bluz festival svakog leta privuče više od 100.000 ljubitelja te muzike, no Čikago neće biti dom muzeju, već će to biti Sent Luis, 300 kilometara južnije.

Sent Luis takodje ima svoju muzičku istoriju, kažu oni koji stoje iza projekta Muzeja bluza, navodeći da je on rodni grad muzičkih heroja, poput Ajka Tarnera, Alberta Kinga i Čaka Berija.

"Mi idemo mnogo dalje u prošlost. Čikago nije stvarno buknuo do pedesetih godina, dok se nije nametnuo Madi (Voters) i uveo električnu gitaru. Mi idemo do V. K. Hendija u 1893... Naši koreni su mnogo dublji nego što iko zna", rekao je jedan od organizatora muzeja, muzički promoter Dejv Birdsli.

Hendi je napisao "Sent Louis Blues", jednu od prvih bluz pesama koja je postala hit, a koju su izvodili muzičari poput Luja Armstronga, Besi Smit i Benija Gudmana.

Mada je Čikago pokušao ali nije uspeo da napravi muzej bluza, 14 miliona dolara vredan projekat Sent Luisa dobio je podršku jednog lokalnog biznismena, koji je želeo da muzej bude simbol njegovog stambenog i poslovnog kompleksa, nedaleko od kongresnog centra, samo nekoliko blokova od Kapije Zapada, simbola Sent Luisa.

"Ne postoji muzej koji priča celu priču bluza, od prvog dana do danas. Znam šta on može da znači za naš grad i region. Ovo je ogromna medjunarodna turistička atrakcija", rekao je Majk Kočela, koji je zajedno sa Birdslijem radio na organizovanju muzeja.

Kao kuća bluza, Čikago je usredsredjen na promovisanje živih svirki, umesto da investira u nešto od cigle i maltera, rekao je Majkl Bun, komesar u čikaškoj Kancelariji za kulturna pitanja i posebne dogadjaje.

Szerző (Forrás)
Večernje Novosti, Beta
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP
A Vajdasági Magyar Szövetség Ada községi szervezete hétfő este adta át a községi választási bizottságnak a valamivel
A VMSZ teljes, 29 fős listával indul a választáson Adán