Ugrás a tartalomra

A magyarkanizsai gazdák szövetkezeti társulást alapítanak

Szövetkezeti társulással próbálnak versenyképesek maradni a mezőgazdasági termelők az önkormányzatok területén árverésre kerülő állami földekért folyó licitálásban. A magyarkanizsai gazdák a jogszabály részletein kívül az idei tartományi pályázatokkal is megismerkedhetnek.

Lehetőséget látnak a mezőgazdasági termelők az új földtörvényben. Az idősebb korosztályhoz tartozók azonban úgy gondolják, az állami földek megvásárlásába már késő belevágniuk.

Balázs Tibor, termelő: „Fizikailag kivitelezhetetlen, hacsak nagy kölcsönökbe bele nem fognak a fiatalok, úgy mindenkinek ajánlom, de az idősebb generációt ez már nem fogja érinteni, mert ennyi pénzt nem tud az ember összeszedni.”

A részletekről és arról, hogyan érinti a gazdákat az új földtörvény, Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője, a Mezőgazdasági Bizottság alelnöke tájékoztatta az érdeklődőket.

Fremond Árpád, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Nemcsak egy befektető jelenhet meg egy önkormányzat területén, aki elviheti a területnek a 30 százalékát, hanem több befektető jelenhet meg, és nem elsősorban külföldi befektetőkről van szó, kis szövetkezetekről, termelői összefogásokról van szó.”

A magyarkanizsaiak szövetkezeti társulásban látják a lehetőséget annak érdekében, hogy versenyképesek legyenek a nagy földterületeket művelő gazdákkal szemben. A nagygazdák mellett csak így tudnak nagyobb és jó minőségű földterülethez jutni.
Bata Erzsébet, elnök, Gazdakör, Magyarkanizsa: „Mi azon vagyunk, hogy összefogjuk a kis termelőket a hatékonyabb gazdálkodásuk érdekében és mint bizonyos egyesület, legyen az szövetkezet vagy bármi, ami összefogja őket, hogy tudjunk nagyobb darab földet bérelni számukra.”

A mezőgazdasági lakossági fórum résztvevői megismerkedtek a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság idei támogatásaival, egyes kukorica- és napraforgóhibridekkel, valamint a búza és az árpa növényvédelméről is szó esett.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm