Ugrás a tartalomra

Magyarkanizsa községre ruházta át az állam a horgosi Kamarási vasútállomás használati jogát

Magyarkanizsa községre ruházta át az állam a horgosi Kamarási vasútállomás használati jogát

 Az önkormányzat két éve indította el az eljárást, az illetékes szerv pedig az elmúlt hetekben jóváhagyta a kérelmet.

Igen romos állapotban van a Kamarási vasútállomás, melyet a XX. század elején Magyar Ede épített. Viszonylag rövid ideig működött, hiszen 1911-ben adták át, mert az akkori Kamarás parkerdő egyik kedvenc kiránduló helye volt a szegedieknek. 1918-ban bezárták.

Vass Zoltán, mezőgazdasággal megbízott tag, Magyarkanizsa KT: „Egész jelenlegi Szerbiában kettő olyan vasúti megálló, vagy vasútállomás van, amely hasonló stílusban épült, ahol a szecessziós jegyek is megtalálhatóak. Az egyik ugye a palicsi, amit az elmúlt években gyönyörűen felújítottak, a másik pedig ez a Kamarási lenne, ami jelenleg azt várja, hogy talán a jövőben arról is be tudunk számolni, hogy nyertünk pályázatot és megkezdődik a felújítása.”

A régi vasútállomás állapota az elmúlt évtizedekben nagyon sokat romlott. A Szerbiai Vasutak nem volt érdekelt a felújításban, majd annak lebontása is szóba került, viszont a helyiek számára sokat jelent az épület, ezért is döntöttek amellett, hogy szeretnék felújítani, így kérelemmel fordultak az illetékes szervekhez.

Sors Róbert, tanácselnök, Horgos HK: „Mi elsősorban, a helyi közösség a magyarkanizsai községhez, a magyarkanizsai község pedig az aktuális minisztériumhoz és a vasút társasághoz fordult, hogy ezt az épületet valamilyen módon szeretnénk megőrizni, és hogy ez valamilyen módon kerüljön a mi tulajdonunkba, első sorban a község tulajdonában.”
 

A Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet közreműködésével pedig megpályázták a tartományi titkárságnál a felújítási tervdokumentáció kivitelezését. Jelenleg is készül a dokumentum. Az, pedig, hogy az épület a felújítás után milyen funkciót tölt majd be, az adott pályázati lehetőségektől és forrásoktól függ.
 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
 A magyarkanizsai Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény központi épületében tartományi támogatásból megvaló
Csütörtökön ünnepeltük József Attila születésnapját, azaz a magyar költészet napját, 1964 óta ezzel az ünneppel adózu
Fehér Ferencre emlékezett az újvidéki magyarság