Ugrás a tartalomra

Lideri regiona na Brdu kod Kranja, Nikolić sa Olandom

BRDO KOD KRANJA -  Neformalni sastanak lidera regiona biće održan danas na Brdu kod Kranja u Sloveniji, uz prisustvo predsednika Francuske Fransoa Olanda.

Delagaciju Srbije predvodi predsednik Tomislav Nikolić, koji će na marginama samita imati i bilateralni sastanak sa Olandom.

Sastanak "Brdo proces" organizovan je na zajedničku inicijativu predsednika Slovenije i Hrvatske, Boruta Pahora i Ive Josipovića, a na Brdu kod Kranja sve je spremno za sastanak regionalnih lidera.

Kako je najavljeno, razgovaraće se u okviru plenarne sesije, koja počinje u 11 sati, potom će se Pahor i Oland obratiti medijima, a trebalo bi da bude pripremljena i deklaracija.

Sastanku će uz Pahora, Olanda, Nikolića i Josipovića prisustvovati i predsednik Crne Gore Filip Vujanović, predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, predsednik Albanije Bujar Nišani, članovi predsedništva BiH Željko Komšić, Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović, visoki predstavnik EU, kao i kosovska predsednica Atifete Jahjaga.

Ovo je četvrti put da jednom događaju prisustvuju i predsednik Nikolić i Jahjaga. Prvi put Nikolić i Jahjaga sreli su se u Briselu 6. februara kod visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, a potom su prisustvovali i Samitu država centralne Evrope u Bratislavi i na proslavi povodom ulaska Hrvatske u EU 1. jula.

Regionalni mediji ocenili su da je pozitivno iznenađenje sastanka prisustvo francuskog predsednika, što se, kako se navodi, doživljava kao izuzetno važna poruka jer je on šef države koja u poslednje vreme nije preterano naklonjena procesu proširenja EU.

Oland će, prema saopštenju na sajtu francuskog predsednika, danas boraviti u zvaničnoj poseti Sloveniji, u okviru koje ce se pridružiti regionalnim liderima, a u njegovoj agendi su i bilateralni susreti sa Nikolićem, Vujanovićem, Ivanovim, Nišanijem i Jahjagom.

Namera sastanka na Brdu kod Kranja, kako je saopštio kabinet predsednika Hrvatske, jeste razmatranje dalje dinamike procesa proširenja EU, pronalaženje kapaciteta za rešavanje otvorenih pitanja unutar samog regiona i definisanje prioritetnih privrednih i infrastrukturnih projekata od zajedničkog interesa za sve zemlje regiona.

Ovaj skup bi, kako navode mediji iz regiona, trebalo da na neki način oznaci formalan početak inicijative za pomoć državama regiona na njihovom putu prema EU, koji bi trebalo da rezultira najmanje jednim samitom na istom nivou, uz prisustvo nekog predsednika iz neke velike države EU.

Sastanak je nastavak neformalnog političkog dijaloga čelnika zemalja regiona i EU na najvišem nivou, koji je dogovoren na radnom doručku predsednika zemalja regiona, održanog u kabinetu predsednika Hrvatske 1. jula, na dan stupanja Hrvatske u EU.

S druge strane, sastanak na Brdu kod Kranja predstavlja i nastavak inicijative sa sličnim ciljem koju su još 2010. godine pokrenuli tadašnji slovenački premijer, a aktuelni šef države Borut Pahor sa tadašnjom hrvatskom predsednicom vlade Jadrankom Kosor.

Szerző (Forrás)
RTV, Tanjug
Többi hír