Ugrás a tartalomra

Lélek vagyok, élni szeretnék! - ünnepélyes CD-bemutató Zentán

Lélek vagyok, élni szeretnék! - ünnepélyes CD-bemutató Zentán

A Lélek vagyok, élni szeretnék! című CD ünnepélyes bemutatóját tartották meg péntek este Zentán, a városháza dísztermében. A hangjáték Tóth Péter Lóránt versvándor előadásában és Hajvert Ákos rendezésében Radnóti Miklós utolsó heteit mutatja be.

Teltház előtt mutatták be a hangjátékot, melynek témáját Tóth Péter Lóránt Radnóti-útja inspirálta. Péter 2019. augusztus 31-én indult el Borból azzal a szándékkal, hogy szeptember 24-én megérkezzen Abdára, a költő keresztútjának végső állomására. Három országon: Szerbián, Horvátországon és Magyarországon át vándorolt, megtéve a 850 kilométert a Győr melletti kis település határáig.

„A mai CD-nek az anyaga 2019-ben állt össze a Radnóti útra. Mert amikor mentem Bortól Abdáig, akkor ezt az anyagot, mind pódiumműsor mutattam be a közbeeső településeken. Ebből az anyagból, Kőszegi Ábel Töredék című írásából, valamint a Bori notesz verseiből és más egyéb versekből állt össze.”

Rendezője Hajvert Ákos volt, aki úgy vélte, hogy el kell rugaszkodni a hagyományos dal-vers összeállítástól. Ezért a közel 60 perces hangjáték zenei betéteket, effekteket tartalmaz.

„Ő az egyetlen szereplő, aki néha szerepbe lép, néha pedig kívülről narrálja a dolgokat, és mindez Zsoldos Ervin és Baráth Hajnal Anna zenei segítségével történik. Azt fontos elmondani, hogy az effektusok, amik megjelennek a hanganyagban, azok mind Zsoldos Ervin és a közös kreatív munka eredménye, és ezek mind hangszereken történnek, tehát semmiféle mű effektus nem jelenik meg.”

A CD-t a magyar költészet napja, valamint Radnóti Miklós halálának 80. évfordulója alkalmából adták ki. Kormányos Katona Gyöngyi, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója: „Az intézetnek nem csak az a célja, hogy a vajdasági magyar nemzeti közösség kultúráját közvetítse, hanem az egyetemes magyar irodalom kultúráját is, amelynek szerves része a vajdasági magyar irodalom. Másrészt tudni kell azt is, hogy Radnóti Miklós tanagyag az általános és középiskolába, és szeretnénk a fiatalokat is megszólítani ezzel a hangzó anyaggal.”
 

Az alkotók tervei között szerepel, hogy a több mint 800 kilométeres utat könyv formájában is megjelentessék. Tóth Péter Lóránt Bortól Abdáig tartó zarándoklatát annak idején a Pannon RTV stábja is végigkövette, filmet és sorozatot is készítettünk belőle.
 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben