Ugrás a tartalomra

Kis közösség sok eredménnyel

Éves összefoglaló a gunarasi helyi közösségből – Hamarosan megkezdődik a temető teljes körű felújítása
Kis közösség sok eredménnyel

Gunarason sok dolog valósult meg tavaly, köztük nagyobb volumenű beruházások is. Kovács Viktor, a helyi közösség tanácsadója elmondta, hogy a legnagyobb beruházásuk a helyi közösség épületének felújítása volt.

– Ez volt az a közösségi épület, amelyet már nagyon régóta nem újítottunk fel. A felújítás során kicseréltük a nyílászárókat, helyrehoztuk a tetőszerkezetet és elvégeztük a külső és belső falmunkákat. Belső szerkezeti átalakítás is történt a jobb helykihasználás érdekében: az épület kapott egy új tanácstermet és egy új irodahelyiséget. Ezzel elértük, hogy az épületben fog megvalósulni minden gyűlés és munkafolyamat, ami a helyi közösség munkájához tartozik. Emellett inverteres klímával szereltük fel az épületet. Ennek és a nyílászárók cseréjének köszönhetően 52 százalékkal lett kevesebb a villanyszámlánk az előző év azonos időszakához képest. Ezzel a felújítás első fázisa befejeződött, de maradt még pár iroda, amelyeket még fel kell újítani – számolt be a tanácsadó, majd azzal folytatta, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásából megújítják a tűzoltógarázst. Lecserélték a régi, rossz tetőt és áthelyezték a garázsajtót. Eddig az épület udvarára nyílt, de most már a Fő utcára. Erre azért volt szükség, mert rendezvények során sokan az udvarban parkoltak, és tűz estén nehezen tudott kiállni a tűzoltójármű. A jó időjárásnak köszönhetően az év végén még sikerült az új kocsibeállót is elkészíteni – tudtuk meg Kovácstól, aki hozzátette, hogy számos más, kisebb projektumon is dolgoztak.

– Felújítottuk a labdarúgópálya öltözőjét és Brazíliában a közösségi házat. Az iskola 630 ezer dinár támogatást kapott tőlünk, amit az iskolaépület felújítására fordítottak. A teljes munkaköltség 3 millió dinár volt, aminek egy részét a tartományi oktatási titkárság állta. A tűzoltóknak egy nagyon régi tűzoltóautójuk van, amivel sok problémájuk akadt. A helyi közösség támogatásával kicserélték a jármű váltóját és kijavították a többi problémát is. Így egy régi, de jól működő járművük van a tűzoltóknak, és tervben van egy új beszerzése, mert ez bármikor tönkremehet – számolt be a tanácsadó, majd arról is szólt, hogy tavaly 1,3 millió dinárral támogatták a községbeli civil szervezeteket. Ezt az összeget a helyi járulékból fizették ki, mivel a vízszolgáltatást és az abból befolyó összeget a Komgrad Közvállalat vette át tőlük.

Az idei évre vonatkozóan is nagy terveik vannak, amelyek közül elsőbbséget élvez a temető – fogalmazott Kovács.

– A lakosságtól kaptuk azt a véleményt, hogy több mindent lehetne fejleszteni a temetőben. Ezért a tanács döntése értelmében az idén megkezdjük a temető teljes körű felújítását, ami nagyon nagy projektum, és valószínűleg több időt vesz igénybe. Idén a halottasházat fogjuk felújítani, kicseréljük a nyílászárókat, felújítjuk az áramhálózatot és a falakat, valamint némi szerkezeti átalakítás is lesz. A második fázis jövőre valósul meg, és ennek során betonjárdákat építünk ki, valamint körbekerítjük a területet – mondta el a tanácsadó, majd arról is szólt, hogy folytatódni fognak azok a munkák is, amelyeket már korábban megkezdtek. A helyi közösség épületén szükségesek még kisebb munkálatok, a tűzoltógarázs külső vakolatán fognak dolgozni, és felújítják az óvoda játszóterét. A helyi közösség mart aszfalttal fogja feltölteni a szállásokra vezető utakat, ahol még ez nincs megoldva, valamint a korábban leszórt utakat fogják kijavítani. Egy átfogó járdafelújítás is várható lesz az idén, valamint folyatódik a brazíliai és a bogarasi közösségi házak felújítása – tudtuk meg Kovácstól, aki kiemelte, hogy nagyon sok dolgot a helyi járulékból valósítanak meg. Erre fel fogják hívni az emberek figyelmét, mivel az év végén szavazni fognak a helyi járulék újbóli bevezetéséről, 10 évre vonatkozóan.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, L.J.
Többi hír